Linkovi

Abdulmutalab: Nisam kriv


Nigerijac optužen za neuspešni božićni pokušaj obaranja aviona, koji je leteo prema Detroitu, izjavio je da nije kriv. Ta izjava 23-ogodišnjeg Umara Faruka Abdulmutalaba je uneta u zapisnik prilikom njegovog današnjeg prvog izvođenja pred sud u Detroitu.

Velika federalna porota je početkom nedelje podigla protiv njega optužnicu u šest tačaka, među kojima su i pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje i pokušaj ubistva. On bi mogao da bude osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Tužioci kažu da je Abdulmutalab pokušao da aktivira eksploziv, skriven u donjem vešu, tokom leta od Amsterdama prema Detroitu.

Vlasti pokušavaju da utvrde kako je Abdulmutalab navodno uneo eksploziv u avion i mogao da putuje u Sjedinjene Države, uprkos tome što su američke obaveštajne agencije bile upozorene na njegove moguće veze sa teroristima. Abdulmutalabovo ime je uneto u obimnu bazu podataka o pojedinicima za koje se sumnja da imaju neku vezu s terorizmom, ali nije bilo na užem spisku na kojem bi verovatno privuklo pažnju kontrolora.


XS
SM
MD
LG