Linkovi

Nemačka apeluje na Tursku da nastavi reforme


Nemačka je pozvala Tursku da sprovede reforme kako bi se približila Evropskoj uniji i najavila da neće blokirati nastojanje Ankare da se priključi tom bloku.

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele je rekao da je važno da Turska ostvari napredak u razgovorima o pridruživanju Evropskoj uniji. On je istakao da su ti pregovori „otvoreni proces“ čiji ishod ne može biti garantovan, ali je dodao da će ga Nemačka poštovati.

Vestervele je apelovao na Tursku da nastoji da postigne napredak u rešavanju decenijama starog teritorijalnog spora sa Kiprom i popravi stanje na planu verskih i soboda štampe. On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu u Ankari sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom.

Davutoglu je ponovio predanost Turske procesu pridruživanju Evropskoj uniji, rekavši da će Ankara sprovesti sve neophodne reforme.

Nova vlada desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel saopštila je da bi više volela da Turska dobije status „privilegovanog partnerstva“, a ne punog članstva. Turska je odbacila tu ideju.


XS
SM
MD
LG