Linkovi

Protesti i novi napadi u Avganistanu


Delegacija američkog Senata je danas stigla u Avganistan, da bi iz prve ruke videla rezultate sadašnjeg povećavanja obima američkih trupa u toj zemlji. Međutim, senatori su stigli na vreme da vide izlive javnog gneva protiv Sjedinjenih Država – zbog porasta nasilja u Avganistanu.

Gnevni demonstranti u istočnom Avganistanu su danas pokazali koliko je krhko američko prisustvo u toj zemlji. Demonstranti su skandirali „Smrt Americi“ i palili lutku sa likom predsednika Obame, jer okrivljuju Sjedinjene Države za eksploziju u kojoj su poginula dva avganistanska deteta – bez obzira što je u istom napadu ranjeno 9 američkih vojnika. Uprkos takvim slikama, mnogi Avganistanci širom zemlje gaje nadu u sopstvenu budućnost, zahvaljujući delimično i američkim vojnicima i novcu koji pristižu u zemlju.

Ali izlivi nasilja doprinose smanjenju poverenja, a ovonedeljno nasilje je bilo najžešće u pokrajini Kost. U njoj je danas izvršen napad na guvernera, a prošle nedelje u ovoj bazi je poginulo sedam službenika Centralne obaveštajne agencije. Pobio ih je doktor Hamam Halil Abu Mulal al-Balavi, koji je napravio jedan od najvećih bezbednosnih prodora u istoriji te američke agencije.

Al-kaida je danas preuzela odgovornost za taj napad i saopštila da je on bio osveta za kampanju napada bespilotnim letelicama koju vodi CIA, koja nikada do sada nije bila aktivnija – protekle nedelje, pet puta je napadnuto isto područje u Pakistanu, neposredno uz granicu u blizini napadnute baze.

„Korišćenje bespilotnih letelica je kritični element našeg delovanja, naše kampanje, naše strategije da uskratimo prostor teroristima koji terorišu ljude u Avganistanu i Pakistanu i pribežište iz kojeg napadaju njih i nas u Sjedinjenim Državama“, kazao je senator Džozef Liberman, koji boravi u poseti Avganistanu.


XS
SM
MD
LG