Linkovi

Pravoslavni vernici slave Božić


Božić je proslavljen i širom Srbije. Državni i partijski zvaničnici čestitali su praznik Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima.

Uz moskovsku, gruzijsku i jerusalimsku patrijaršiju, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavili su danas Božić po julijanskom kalendaru. Proslava Božića, koji se smatra najradosnijim hrišćanskim praznikom, počela je u ponoć Božićnom liturgijom u hramu Svetog Save u Beogradu, a u Sabornoj crkvi u Beogradu liturgiju je služio čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. A tačno u podne kod Terazijske česme u centru Beograda Unija pekara Srbije organizovala je tradicionalno, 19-to po redu lomljenje božićne česnice:

"Pogača je teška preko 40 kilograma, radila se u pekari «Toma». Noćas posle liturgije, oko dva časa je krenula izrada, a jutros između osam i devet sati je bila gotova. U pogači se nalaze tri zlatnika", kaže Zoran Pralica, predsjednik Unije pekara Srbije.

U dnevnom prihvatilištu za stare Mihailo Stupar 2 u Novom Beogradu organizovan je božićni ručak za najsiromašnije penzionera, ali i decu iz prihvatilišta za decu i omladinu. Ručak su služili princeza Katarina Karađorđević, ambasador Kanade Džon Morison i sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić:

"Ovo je već tradicionalno i za ovaj put smo pripremili da naši najstariji sugrađani dočekaju Božić i božićni ručak sa našim najmlađim iz prihvatilišta iz Bulevara oslobođenja 219", kazao je Đukić.

"Ja sam vrlo srećna što sam ovde i osećam se vrlo emotivno zbog tople dobrodošlice koja nam je pripređena danas ovde", kazala jeKatarina Karađorđević.

A u božićnoj poslanici Srpske pravoslavne crkve, uz želje za pravednost u svetu i mir među ljudima arohijereji pozivaju vernike svude u svetu da čuvaju veru, jezik i pismo. U poslanici se takođe poručuje da je Srbima na Kosovu učinjena nepravda, a da je srpski narod primanjem hrišćanstva i svetosavskim prosvećivanjem ostavio ne samo pečat u istoriji savremene Evrope, već postao i deo njene budućnosti.

XS
SM
MD
LG