Linkovi

Polarna zima u SAD i Evropi ne popušta


Stanovnici većeg dijela Sjedinjenenih Država, proteklih nekoliko sedmica se nadaju boljem vremenu, s obzirom na to da je nova godina počela izuzetno oštrom zimom. Pojedine oblasti bilježe najniže temperature u proteklih četvrt vijeka, dok su obilne sniježne padavine u nekim saveznim državama prouzrokovale dodatne nevolje.

Niske temperature u Denveru zadržaće se do kraja nedjelje.

“Užasno je. Ja sam iz Škotske. Mislila sam da je tamo hladno, ali sam pogriješila. Ovdje je pravo smrzavanje”, kaže jedna stanovnica Denvera.

U pojedinim saveznim državama, zbog oštre zime, izuzetno je opasno putovati. Autoputevi u srednjem dijelu Amerike su zaleđeni zbog velikih sniježnih padavina, što je dovelo do brojnih nesreća i zastoja u saobraćaju. Na srednjem zapadu, ekipe hitne službe pokušavaju da raščiste puteve prije novih padavina. U Čikagu se očekuje 30 centimetara snijega.

Hladni talas kreće se prema jugu. Snijeg bi čak trebalo da pokrije veći dio jugoistoka zemlje, od Južne Karoline do Luizijane. Mostovi u Sjevernoj Karolini su zbog leda neprohodni. Džejms Grent, koji živi blizu jednog od mostova već dvadeset godina, kaže da se to nikada nije dogodilo.

Izgleda kao da umjesto vode, nadolazi led”, naglašava Grent.

U Majamiju su temperature juče pale ispod četiri stepena. Jug se priprema za osam centimetara snijega.

Veoma je teško za ekipe koje održavaju puteve. Radimo bez prestanka”, kaže inženjer Kris Dejton.

Hladnoća je najviše pogodila farmere, koji pokušavaju da spriječe zamrzavanje usjeva.

“Svi farmeri strahuju od toga. Mislim da sam u poslednje dvije sedmice vjerovatno ostario deset godina”, naglašava farmer Džordž Suarez.

Zimsko vrijeme i dalje izaziva poremećaje i širom evropskog kontinenta. Na istoku Poljske, vojska već treći dan ukazuje pomoć stanovnicima sela Bužiska, koje je posle izlivanja rijeke Bug, odsiječeno od ostatka sveta. Stanovnici pojedinih djelova Britanije, posle najtežih snježnih padavina u nekoliko proteklih decenija, pokušavaju da nastave život - uprkos zaleđenim ulicama i zavijanim saobraćajnicama. Loše vrijeme je dovelo do zatvaranja aerodroma, prekida drumskog saobraćaja i kašnjenja vozova širom zemlje.


XS
SM
MD
LG