Linkovi

Hilari Klinton posetiće pacifičke zemlje


Američka državna sekretarka Hilari Klinton će ovog meseca posetiti tri pacifičke zemlje. Ta poseta je fokusirana na bezbednost, razvoj, životnu sredinu i očuvanje jakih bilateralnih veza.

Stejt department je naveo da će Hilari Klinton pre tog putovanja na Havajima 12. januara održati govor o „multilateralnom angažmanu“ u azijsko-pacifičkom regionu. Ona će se takodje sastati sa liderima Pacifičke komande američke vojske.

Šef američke diplomatije će potom otputovati u Papuu Novu Gvineju gde će se, kako navodi Stejt department, sastati sa vladinim funkcionerima kao i sa liderima gradjanskog društva sa kojima će razgovarati o zaštiti životne sredine i jačanju uloge žena u društvu.

Klinton putuje potom u Okland na Novom Zelandu radi razgovora sa premijerom Džonom Kijem i drugim funkcionerima. Ona će se takodje sastati sa američkim i novozelandskim veteranima u Ratnom memorijalnom muzeju u Oklandu.

Hilari Klinton i američki sekretar za odbranu Robert Gejts će se potom u Australiji sastati sa svojim kolegama na godišnjim konsultacijama o pitanjima globalne i regionalne bezbednosti.

XS
SM
MD
LG