Linkovi

Podignuta optužnica protiv Abdulmutalaba


Američka velika porota podigla je optužnicu protiv osumnjičenog za pokušaj bombaškog napada na američki putnički avion. Prema optužnici od šest tačaka, koja je podnijeta u državi Mičigen, 23-ogodišnji Umar Faruk Abdulmutalab se tereti za pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje i pokušaj ubistva.

Obamina administracija prethodno je saopštila da će sutra objaviti preliminarni izvještaj o tome kako je Abdulmutalab uspio da prokrijumčari eksploziv u avion koji je letio za Detorit. Portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da će biti objavljena verzija izveštaja koja ne sadrži poverljive informacije. Takođe se očekuje da da če predsjednik Obama dati izjavu o proceni svog savetnika za borbu protiv terorizma Džona Brenana. Obama je juče rekao da su američke obaveštajne agencije imale dovoljno dokaza za sprečavanje osumnjičenog Abdulmutalaba, da se ukrca u avion na letu od Amsterdama do Detroita, ali da nisu povezale sve neophodne podatke u celinu. Posle Abdulmutalabovog pokušaja da sruši avion, američka vlada je znatno proširila spisak osumnjičenih terorista.

Putnici na aerodromima širom svijeta suočavaju se sa dugim redovima i oštrijim mjerema bezbjednosti. Predsjednik Obama juče je govorio o planovima administracije nakon pokušaja bombaškog napada na avion koji je letio za Detorit.

"Kao što al-Kaida i njeni saveznicu stalno usavršavaju i prilagođavaju svoje planove da nas napadnu, tako i mi moramo stalno da se prilagođavamo i usavršavamo kako bi ih porazili."

Predsjednik Obama je u Bijeloj kući razgovarao sa 20 visokih vladinih i bezbjednosnih zvaničnika kojima je naložio da razmotre nedavni incident. Glavno pitanje bilo je zašto je Umaru Faruku Abdulmutalabu dozovljeno da se ukrca u avion kada je njegov otac, ugledni nigerijski bankar, kazao američkim zvaničnicima da je zabrinut zbog sve radikalnijih stavova svog sina. Obama je naglasio da su obavještajni sistemi, na kraju, doživjeli neupsjeh.

"Suština je da je američka vlada imala dovoljno informacija da otkrije ovu zavjeru i eventualno osujeti napad na Božić, ali naša obavještajna zajednica nije uspjela da ih poveže, što bi dovelo do stavljanja osumnjičenog na spisak osoba kojima je zabranjeno da lete u Sjedinjene Države.”

Američki predsjednik iznio je planove za bolju koordinaciju tokom prikupljanja obavještajnih podataka, oštriju kontrolu putnika na aerodromima i ažuriranje spiskova osumnjičenih terorista i osoba kojima je zabranjeno da lete u Sjedinjene Države.

Pojedini Republikancu u Kongresu traže otkaze zbog najnovijih propusta.

Da bi pokazao da je ozbiljan, neko mora da ide”, smatra republikanski kongremsen iz Njujorka Piter King.

Drugi zakonodavci traže pojačanu bezbjednost na međunarodnim aerodromima.

“Ne morate da budete genije da bi ste shvatili da bezbjednost na međunarodnim aredromima mora da bude oštrija, ako su sa njih potekla dva pokušaja terorističkih napada”
, kaže demokratski senator iz Njujorka Čarls Šumer.

Na američkim aerodromima već je pooštrena kontrola. Aerodrom u Sent Polu, u državi Miniapolis, juče je bi nakratko zatvoren zbog sumnjivog paketa. U neđuvremenu, nisu svi putnici primorani da čekaju u dugim redovima. Pojedini putnici izraelske aviokompanije El AL čekaju manje zahvaljujući aparatima koji skeniraju njihove pasoše, otiske prstiju i takozvane kartice UNIPAS, na kojima se nalaze lični podaci. Dok Abdulmutalab čeka suđenje, Državni sekretarijat juče je objavio da mu je, uz još nekoliko pojedinaca, ukinuta američka viza.



XS
SM
MD
LG