Linkovi

Tadić: Srbija i ceo Balkan u EU do 2014.


Danas je Beogradu nastavljena ambasadorska konferencija, na kojoj su najviši državni zvaničnici predstavili planove i namere u 2010. Osim predsednika Srbije, skupu su prisustvovali i premijer i pojedini ministri.

Obraćajući se ambasadorima koji su, tradicionalno došli u Beograd da dobiju smernice za nastavak rada, predsednik Srbije Boris Tadić je ukazao na osnovne spoljnopolitičke prioritete zemlje, a to su nastavak evropskih ontegracija, očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje, jačanje ekonomske diplomatije, regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Tadić je rekao da veruje da Srbija, uz druge zemlje u regionu može da postane članica EU 2014, kao i da očekuje da u ovoj godini počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Istovremeno, kaže Tadić, nastavlja se borba pravnim i diplomatskim sredstvima za očuvanje Kosova:

"Mi ćemo biti spremni posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde da ponovo sednemo za pregovarački sto sa predstavnicima albanskih institucija sa Kosova i Metohije. Mi ćemo biti spremni da uvek razgovaramo sa međunarodnim institucijama i međunarodnim činiocima. Srbija neće voditi politiku nasilja kad je u pitanju Kosovo i Metohija i neće biti faktor nestabilnosti, već suštinski i nezaobilazni faktor stabilizacije prilika u čitavoj jugoistočnoj Evropi".

Kako je okupljenim ambasadorima rekao premijer Mirko Cvetković, u 2010. Vlada ima iste prioritete – od reformi državne uprave i javnih preduzeća, do jačanja privrede i smanjenja siromaštva i nezaposlenosti. U narednoj godini Vlada će intenzivnije da promoviše privredne potencijale Srbije:

"Ono što se očekuje jeste promocija privrednih potencijala u pravcu povećanja izvoza. Drugo je promocija postojećeg poslovnog ambijenta Srbije u cilju privlačenja investicija", dodao je Cvetković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je osnovni cilj Ministarstva odbrane u ovoj godini završetak profesionalizacije vojske. Vojna idustrija radi za tržišta Iraka, Alžira, SAD, Kanade i drugih zemalja, rekao je Šutanovac i dodao da je Ministarstvo uspostavilo dobre odnose sa mnogim državama:

"Nisam zadovoljan saradnjom sa Ruskom Federacijom. Duboko sam ubeđen da možemo da podignemo tu saradnju na viši nivo, jer mislim da je apsolutno neprirodno da dve vojske i dva ministarstva odbrane koji su suštinski naslonjeni jedno na drugo putem tehnike koju posedujemo – nemaju adekvatnu saradnju i mislim da bi u narednom periodu mogli da poradimo na tome da se to podigne".

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić je poručio da je preduslov za ostvarivanje spoljnopolitičkih i svih drugih ciljeva stabilnost na unutrašnjepolitičkom planu, kako bi Vlada ostvarila još bolje rezultate.

XS
SM
MD
LG