Linkovi

Dvostruki agent ubio službenike CIA-e


Američki zvaničnici saopštili su da je bombaš samoubica, koji je u bazi na istoku Avganistana ubio sedam službenika CIA-e i jordanskog agenta, bio dvostruki agent al-Kaide iz Jordana.

Trenutni i bivši zapadni obavještajni zvaničnici saopštili su da je napadač Humam Kalil Abu-Mulal al Balavi, 36-ogodišnji ljekar iz jordanskog grada Zarka. Jordanski agenti uhapsili su al-Balavija prije više od godinu i vjerovali su da su uspjeli da ga preobrate uprkos tome što je bio simpatizer al-Kaide. Jordanska obavještajna agencija ga je zatim poslala u Avganistan i Pakistan kako bi se infiltrirao u redove te terorističke organizacije i predao njene vođe američkim snagama.

Tijela sedam službenika CIA-e, čija imena nisu javno saopštena, dopremljena su danas u vazduhoplovnu bazu u državi Delaver, gdje je održan privatni pomen, kome su prisustvovale porodice i prijatelji žrtava, kao i direktor agencije Leon Paneta.

Šef američke vojne obavještajne službe u Avganistanu, general Majkl Flin, u međuvremenu je kazao da su američke obavještajne agencije previše usredsređene na prikupljanje informacije o pobunjenicima, a premalo na avganistanski narod koji koalicione snage pokušavaju da pridobiju. Flin je naglasio da američki zvaničnici i dalje ne dobijaju prave informacije za donošenje odluka i da sporna pitanja uglavnom nameću mediji. Nakon više od osam godina u Avganistanu, obavještajna zajednica i dalje ne može da odgovori na suštinska pitanja o avganistanskom narodu i informiše američke i NATO snage o sredini u kojoj djeluju, navodi se u izvještaju koji je objavio Centar za novu američku bezbjednost, sa sjedištem u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG