Linkovi

Predsednik Obama će najaviti novu anti-terorističku politiku


Predsednik Barak Obama treba da najavi reforme U kontraterorističkoj politici Vašingtona, nakon pokušaja terorističkog napada u američkom avionu 25. decembra.

Predsednik će izneti nove mere danas, nakon sastanka sa visokim članovima nacionalnog bezbednosnog tima. On je pozvao te funkcionere u Belu kuću da bi diskutovali o tekućim analizama navodnog pokušaja gradjanina Nigerije da detonira eksploziv u avionu kompanije Nortvest earlajnz, dok se približavao Detroitu.

Predsednik treba da primi najnovije informacije o toj istrazi od direktora FBI-ja, Roberta Malera, dok će Sekretar za pravosudje Erik Holder izneti detalje optužnice protiv 23-godišnjeg osumnjičenog. Sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano će pružiti informacije o tehnikama za otkrivanje terorista.

U medjuvremenu, američka ambasada u Jemenu saopštava da je ponovo otvorena, nakon uspešne akcije jemenskih snaga na planu bezbednosti, što je u nedelju dovelo do dvodnevnog zatvaranja.

Američka ambasada u Sani je saopštila da je Jemen preduzeo akciju u vezi sa „specifičnom pretnjom“ i sproveo kontraterorističku operaciju severno od Sane. Takodje je upozoreno da je opasnost od terorističkog napada na američke interese u Jemenu i dalje visoka.

Britanska ambasada u Sani je takodje danas ponovo otvorena, ali su suspendovane usluge vezane za gradjanstvo.

Sjedinjene Države i Britanija su prekjuče zatvorile svoje ambasade u Sani zbog upozorenja da je moguć napad Al Kaide. Jemen saopštava da su njihove snage ubile dvojicu pripadnika Al Kaide odgovornih za tu jučerašnju pretnju, u jednoj operaciji u severnom regionu Arhab.

Jemenska vlada je takodje danas saopštila da je uhapsila petoricu osumnjičenih pripadnika Al Kaide u glavnom gradu i u zapadnoj regiji Hodeida.

XS
SM
MD
LG