Linkovi

Pentagon i Petreus različito o pomoći Jemenu


Američki sekretarijat za odbranu saopštio je da još uvek razmatra obim vojne pomoći namenjene Jemenu za borbu protiv terorizma i jačanje vojnih snaga te zemlje. To je u suprotnosti sa prošlonedeljnom izjavom generala Dejvida Petreusa, komandanta američkih snaga za Bliski Istok i Centralnu Aziju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, General Petreus, je rekao da će ove godine biti udvostručena američka pomoć Jemenu koji se bori protiv nekoliko terorističkih organizacija, uključujući onu koja stoji iza pokušaja podmetanja eksploziva na američkom putničkom avionu 25. decembra.

„Poznato je da smo pružili oko 70 miliona dolara pomoći prošle godine. Ta će svota biti više nego udvostručena u narednoj godini.“

General Petreus je to rekao prilikom posete Iraku, posle čega je otputovao na sastanak sa visokim jemenskim zvaničnicima o borbi protiv terorističkih aktivnosti u Jemenu. Međutim, u ponedeljak je portparol Pentagona Brajan Vitman rekao da američka vlada još uvek nije odredila koliku će vojnu pomoć dodeliti Jemenu ove godine, uključujući sredstva predviđena za borbu protiv terorizma.

„Ne znam tačno na šta je general Petreus imao u vidu, ali sada govorim o sredstvima Programa za izgradnju kapaciteta partnera. Mogu vam reći da još uvek nije utvrđen nivo tih sredstava za pojedinačne partnerske zemlje.“

U prošloj godini američka pomoć za borbu protiv terorizma u Jemenu iznosila je rekordnih 67 miliona dolara. To čini 22 odsto od ukupnih 300 miliona dolara koje su Sjedinjene Države raspodelile različitim zemljama kroz pomenuti program prošle godine. Jemen je isključen iz tog programa 2008. zbog spora sa Bušovom administracijom. Vitman kaže da se takva pomoć, kao i isporuke opreme i specijalno finansiranje vojnih nabavki, vrše prema složenom kriterijumu koji se preispituje na početku nove fiskalne godine, 1. oktobra.

„Ne znam kako će ta sredstva biti tačno raspodeljena po zemljama. Moramo da sačekamo kako će taj proces teći.“

Vitman je, međutim, potvrdio da američka vlada nastoji da pronađe način da pomogne Jemenu i mnogim drugim zemljama u borbi protiv terorizma. Unapređivanje vojnih odnosa širom sveta je dugogodišnji prioritet kako bi se sprečilo dalje regrutovanje terorista i uspostavljanje terorističkih baza u pojedinim zemljama. General Petreus je takođe rekao da je ostvarena dobra saradnja sa Jemenom u suzbijanju terorizma. Pentagon je naveo da Sjedinjene Države snabdevaju oružane snage Jemena opremom za komunikaciju, rezervnim delovima za helikoptere, patrolnim čamcima, kamionima i pružaju obuku za održavanje vojne opreme.

XS
SM
MD
LG