Linkovi

Obama: Pokušaj rušenja aviona mogao da bude sprečen


Predsjednik Barak Obama kazao je da je američka obavještajna zajednica imala dovoljno dokaza da osujeti zavjeru za rušenje putničkog aviona, ali nije uradila ono što je bilo potrebno kako bi zaustavila pokušaj napada.

Obavještajne agencije su posjedovale dovoljno informacija, ali nisu uspjele da ih povežu, rekao je Obama, naglašavajući da je sistem doživio neuspjeh. Predsjednik je poslije današnjeg sastanka sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost kazao da je vlada prethodnih dana preduzela korake kako bi Amerikanci bili bezbjedni, uključujući dodatnu kontrolu i bezbjednosne mjere na aerodromima, kao i ažuriranje spiskova osumnjičenih terororista i osoba koje ne mogu da lete u Sjedinjene Države.

Obama je istakao da je zatražio određene preporuke za reforme, kako bi se ispravili ljudski i sistemski propusti koji su omogućili pokušaj napada na putnički avion koji je letio za Detorit. Direktor Federalnog istražnog biroa Robert Maler informisao je predsjednika o istrazi, a sekretar za pravosuđe Erik Holder o krivičnom gonjenju 23-ogodišnjeg osumnjičenog Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba. Sekretarka za unutrašnju bezbjednost Dženet Napolitano obavijestila je Obamu o reviziji procedura za praćenje terorista.

XS
SM
MD
LG