Linkovi

Vujanović: Uspješna godina na međunarodnom planu


Za Crnu Goru protekla 2009. bila je godina uspjeha na spoljno-političkom planu, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. On ističe da je to bila godina ozbiljnih ekonomskih izazova u kojoj je Crna Gora uspjela da se sačuva od drastičnih posljedica.

Naglasivši da je protekla godina bila u znaku vrijednih dostignuća Crne Gore na spoljnopolitičkom planu, predsjednik Vujanović je podsjetio na liberalizaciju viznog režima, odgovore na Upitnik EU i poziv u Akcioni plan za partnerstvo koji je podstrek za nastavak puta prema NATO-u:

''Ovo je nesumnjivo godina i dalje afirmacije Crne Gore na međunarodnom planu, godina kada smo djelovali kao pozdan partner svih međunarodnih organizacija, imali brojne bilateralne komunikacije, afirmisali politiku dobrosusjedstva, Crne Gore kao dobrog primjera u regionu, države koja svojim skladom može da posluži kao primjer iz regiona koji zaista treba kvalitetno vrednovati i imati kao pokazatelj dobrog stanja u regionu''.

Predsjednika Vujanovića podsjetili smo da, za razliku od ostalih aktivnosti u procesu integracija, mogućnost ulaska u NATO nije baš najbolje prihvaćena u javnosti i upitali nije li riječ o lošoj kampanji:

''Mnogo bih se radovao većem uspjehu te kampanje. Nijesmo uspjeli, kao što je to u drugim zemljama, da značajno promijenimo raspoloženje prema NATO-u. Uvijek sam to volio da označim sa vidljivim nedostatkom informacija i prisustvom jakih emocija. Nedostatkom informacija koji je savladiv time što će se obaviti komunikacija u svim opštinama i sa što više ljudi kojima treba objasniti šta znači NATO i koliko je Alijansa bitna za ukupan kvalitet života u Crnoj Gori''.

Crnogorski vojnici spremni su za mirovnu misiju u Avganistanu. Predsjednik Vujanović objašnjava da je to i dio tradicije crnogorske vojske, ali i obaveza prema očuvanju globalnog mira:

''Zaista, 1897. godine Crna Gora je učestvovala u mirovnoj misiji, doživljavajući to, kako je tada rekao knjaz Nikola, kao priznanje Crnoj Gori i priznanje njenom vojniku koji će i na drugim prostorima gdje je potrebno, pokazati svoju spremnost da pomogne. Upravo je namjera Crne Gore da pomogne u očuvanju globalnog mira motiv da bude u mirovnim misijama i sa svojim vodom učestvuje u mirovnoj misiji u Avganistanu u okviru mađarske vojske, a pod komandom Njemačke. Nalaziće se u jednoj bazi koja će omogućiti vojnicima iz Crne Gore da obezbjeđuju tu bazu i da Crna Gora na jedan kvalitetan način bude uključena u očuvanje mira u Avganistanu''.


Na unutrašnjem planu u Crnoj Gori stvari, ipak, ne stoje dobro kao na spoljnopolitičkom. Jesu li, zapravo, problem organizaovanog kriminala i korupcije, brojna prekoračenja ovlašćenja i neefikasnost policije, suđenja novinarima...samo porođajne muke demokratije:

''Svakako da je ovo bila godina ozbiljnih ekonomskih izazova, godina djelovanja globalne ekonomske i fanansijske krize u kojoj je Crna Gora uspjela da se sačuva od drastičnih posljedica. Ovdje nije bilo zatvaranja velikih kompanija, nije bilo masovnog otpuštanja radnika, nije bilo rizika kašnjenja servisa budžetu u odnosu na plate, penzije i socijalna davanja. Ovo nije bila godina kao prethodna-godina ekonomskog razvoja i rasta-ovo je bila godina recesije. Dobro ste rekli: mi se nalazimo u godinama nakon samostalnosti u kojima se afirmiše demokratija, u kojima imamo potrebu da sve ono što su međunarodni standardi maksimalno ispoštujemo. Pri tome mislim i na standarde zaštite ljudskih prava i na standarde Međunarodnog suda pravde. Svakako da ćemo biti privrženi tome jer je to naša obaveza i podrazumijevajuća aktivnost u pristupanju onim vrijednostima kojima Crna Gora teži-a to su integracione vrijednosti koje su, svakako, naša budućnost''.

Vujanovića smo pitali i kako ocjenjuje odnose sa Srbijom, posebno u kontekstu najavljenog uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova:

''Ocjenjujem da su odnosi sa Srbijom sadržajni, sa jasnom perspektivom unapređenja i obavezom obje države da budemo maksimalno i krajnje odlučno posvećeni poboljšanju odnosa dvije bliske države koje, osim istorije i aktuelnog trenutka, vezuju i zajedničke obaveze u budućnosti. Uvjeren sam da je i spisak sporazuma koje smo zaključili i koji se pripremaju-snažan dokaz dobre državne komunikacije. Imao sam u maju izvanrednu posjetu Srbiji-prvu zvaničnu posjetu predsjednika Crne Gore Srbiji. Ta posjeta je, po mom doživljaju, značila snažan doprinos poboljšanju naših odnosa i imala pozitivne efekte na odnose dvije države. Što se tiče odnosa sa Kosovom, mi iskazujemo svoje nastojanje da obezbijedimo dobru građansku komunikaciju, dobru ekonomsku saradnju, da osiguramo da naši odnosi postoje i u sadržaju i u kvalitetu-u interesu i Kosova i Crne Gore. Mi smo priznali nezavisno Kosovo, što se moglo i očekivati kroz podjelu onoga što je politika zemalja EU i NATO-a kojima Crna Gora pristupa i gdje se vrlo jasno saopštilo da je ta vrsta očekivanja u suštini jasno određena i kompetentno javno saopštena kao očekivanje od koga je brzina naše integracije u EU i NATO sasvim jasno zavisila''.

Vujanović je istakao da će akt o razmjeni ambasadora sa Kosovom potpisati tek kada crnogorska manjina uđe u Ustav Kosova i kada Kosovo pokaže državni odnos prema povratku izbjeglica.

XS
SM
MD
LG