Linkovi

SAD: Rast proizvodnje, pad izgradnje


Današnji podaci o američkoj privredi bili su pomiješani, s obzirom na to da se bilježi rast proizvodnje, ali i pad izgradnje.

Prema izvještaju jedne poslovne organizacije, indeks proizvodnje porastao je za 2,3 odsto u decembru. Fabrike su, po svemu sudeći, povećale proizvodnju kako bi zadovoljile sve veću potražnju podstaknutu vladinim programima za podsticaj privrede. Povećanoj potražnjii doprinose i kompanije koje obnavljaju svoje zalihe, značajno smanjene tokom najgoreg perioda ekonomske krize.

U odvojenom izvještaju sekretarijata za ekonomiju navodi se da je izgradnja pala na najniži nivo u poslednjih šest godina. Novembarski podaci pokazuju pad od 0,6 odsto, sedmi mjesec za redom.

Cijena nafte na svjetskim tržištima u međuvremenu je porasla za gotovo dva dolara po barelu. Investitori, kako se procjenjuje, očekuju da će potražnja za mazutom porasti u Sjedinjenim Državama, čije je djelove zahvatilo neuobičajno hladno vrijeme. Jedan od razloga porasta cijena nafte, koja se u jednom trenutku na njujorškoj berzi prodavala za 81 dolar i 68 centi, mogao bi da bude spor između Rusije i Bjelorusije u pogledu uslova prodaje nafte.

XS
SM
MD
LG