Linkovi

Amerika pooštrava kontrolu putnika


Američka vlada je objavila da će svi putnici koji u tu zemlju budu dolazili iz inostranstva biti podvrgnutim oštrijim mjerama bezbjednosti na aerodromima. Odluka je donijeta deset dana nakon bezuspješnog pokušaja obaranja aviona nad Detroitom. Uprava za bezbjednost u saobraćaju saopštila je da će svi putnici iz država koje, prema mišljenju američke vlade, sponzorišu terorizm ili takozvanih zemalja od interesa biti podvrgnuti detaljnoj kontroli. Riječ je između ostalih o državljanima Kube, Irana, Avganistana, Nigerije, Jemena. Ostali putnici koji lete prema Sjedinjenim Državama biće sporadično provjeravani.

Pooštrene mjere bezbjednosti na američkim aerodromima već su sinoć izazvale kašnjenje od nekoliko sati na aerodromu Njuark u Njujorku, nakon što je nepoznati putnik prošao pored obezbjeđenja bez prolaska kroz skenere. Incident se dogodio istog dana kada je vlada objavila nova pravila za sve putnike koji lete prema Sjedinjenim Državama.

“Javnost više nema povjerenja u sposobnost vlade da osigura bezbjedne uslove za vazdušni saobraćaj”, kaže Čarls Slepian, direktor Centra za analizu rizika.

Putnici iz takozvanih zemalja od interesa, poput Jemena, Avganistana, Pakistana, Nigerije, biće podvrgnuti detaljnoj kontroli. Iste mjere važiće i za one koji su bili u posjeti ili dolaze iz država koje se smatraju sponzorima terorizma, kao što je Iran.

Mislim da će postojati šira pravila zbog kojih ste izdvojeni za dodatni pretres ili ne možete da letite. Trenutno su ta pravila veoma ograničena”, smatra Kip Hauli, bivši službenik Uprave za bezbjednost u saobraćaju.

Pojedini zakonodavci smatraju da bi američke aviokompanije trebalo da zaprijete da će prestati da slijeću na aerodorme na kojima postoji slaba kontrola.

Na aerodromima širom svijeta, teroristi pokušavaju da prođu neopaženi i napadnu nas. Oni znaju gdje je bezbjednost dobra, a gdje loša. Takođe traže najslabiju kariku, poput aerodroma u Nigeriji”, naglasio je senator Čarls Šumer.

Neki zvaničnici međutim smatraju da pooštrena kontrola i dalje neće pomoći u otkrivanju eksploziva, poput onog koji je u amerčkom putničkom avionu pokušao da aktivira Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab.

Neprihvatljivo je da osam ili devet godina nakon što je Ričard Rid upotrijebio isti eksploziv, još ne postoji sistem koji bi otkrio takvu vrstu eksplozivnog materijala”, kaže senatorka Suzan Kolins.

Glavni savjetnik predsjednika Obame za borbu protiv terorizma Džon Brenan juče je priznao propuste u sistemu, ali je naglasio da nisu propušteni nagovještaji zavjere.

“Nije bilo ni jedne informacije ili upozorenja da će Abdulmutalab izvesti napad na putnički avion.”

Predsjednik Obama je za napad optužio ogranak Al kaide u Jemenu, gdje je zbog bojazni od terorističkog napada juče zatvorena američka ambasada. Obama, koji se danas vratio u Vašington sa odmora na Havajima, sjutra će sa svojim savjetnicima i šefovima za bezbjednost razgovorati o novim terorističkim prijetnjama i situaciji nakon pokušaja napada na putnički avion.

XS
SM
MD
LG