Linkovi

Nevladina organizacija pomaže ženama da nađu posao


Prošle godine, u Sjedinjenim Državama je izgubljeno više od 7 miliona radnih mesta. Prema jednom istraživanju sprovedenom među osobama koje su izgubile posao, žene su više nego muškarci podložne potištenosti i depresiji zbog gubitka posla. Neprofitna organizacija Dress For Success na neobičan način pomaže ženama da prebrode te teškoće i nađu novi posao.

Marta Sanabria priprema se za svoj novi posao. Posle godinu dana bez posla, obratila se neprofitnoj organizaciji "Dress For Success", koja pomaže ženama da se doteraju i steknu pozitivan stav. U roku od tri meseca našla je zaposlenje.

"Bila sam vrlo depresivna. Nisam imala nikakvu podršku, kao da nisam bila ja, kao da sam sve izgubila," kaže Marta.

Čitave godine išla je na intervjue i slala rezimea - ali ništa joj nije ponuđeno. Kada je videla reklamu za organizaciju rešila je da pokuša. Suzen Eliot je potpredsednica te firme.

"Za mnoge žene koje nam dolaze, samopouzdanje je važna stvar. Mnoge od onih sa kojima sam radila rekle su mi: "Znaš Suzen, niko mi to pre nije rekao," kaže Suzen Eliot.

Eliot kaže da su 70 odsto njenih klijentkinja neudate majke. Kada se lepo obuku za intervju to im vraća samopouzdanje, kaže ona. Savete klijentkinjama daju iskusni dobrovoljci. Oblačenje obuhvata i obuću, nakit, tašne, čak i šminku. Konsultacije se obavljaju u četiri oka, sa uvežbavanjem intervjua i svim ostalim detaljima koji mogu da pomognu nekoj ženi da dobije posao. Marta Sanabria sada može da plaća kiriju i druge troškove. Ona kaže da je zahvalna za pomoć i da bi radi vratila uslugu. Više od 500 hiljada žena u devet zemalja koristilo je usluge "Dress for Success".

"Naš zadatak je svuda u svetu isti - pomoći ženama da stanu na svoje noge i steknu ekonomsku nezavisnost - iako je način za to drugačiji u svakoj kulturi," kaže Suzen Eliot.

Ali ono što je isto je osećanje zadovoljstva kada uspete u tome.

XS
SM
MD
LG