Linkovi

Iran postavio ultimatum Zapadu


Iran je saopštio da Zapad ima rok od mesec dana da prihvati iranske uslove za sporazum o nuklearnom gorivu, i da će u protivnom Iran početi sam da proizvodi to gorivo.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki objavio je taj ultimatum danas, preko iranske državne televizije.

Nešto ranije, Iran je odbacio predlog podržan od strane Ujedinjenih nacija prema kome bi veći deo iranskog uranijuma bio poslat u inostranstvo radi prerade u gorivne šipke. Uranijumske šipke bi potom bile vraćene radi korišćenja u iranskoj nuklearnoj elektrani.

Taj plan imao je za cilj smanjenje iranskih zaliha obogaćenog uranijuma i ograničavanje sposobnosti te zemlje da proizvede nuklearno oružje.

Umesto toga, Teheran sada predlaže da Iran ili kupi nuklearno gorivo od zapadnih zemalja, ili da svoj uranijum u manjim paketima razmenjuje za uranijumske šipke.

Uprkos sumnjama na Zapadu, Iran insistira da njegov nuklearni program ima miroljubivu svrhu.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki rekao je da će Iran, ako Zapad ne pristane na njegove zahteve, proizvoditi uranijum obogaćen do 20 odsto, koliko je dovoljno za korišćenje u nuklearnim elektranama. Da bi se koristio za proizvodnju oružja uranijum mora da se obogati do 90 odsto.

XS
SM
MD
LG