Linkovi

Teške kritike na račun Blera zbog rata u Iraku


Već ukaljani ugled Tonija Blera doživeo je još jedan udarac kada je bivši premijer, Džon Mejdžor, postavio pitanje o motivu svog naslednika za učešće u invaziji na Irak.

Osvrćući se na događaje od pre skoro sedam godina, Mejdžor kaže da je u to vreme poverovao Bleru kada je ovaj izneo svoje razloge za ulazak u rat.

"Podržao sam rat u Iraku jer sam verovao u ono što je premijer govorio. I sam sam bio premijer u vreme prvog rata u Persijskom zalivu i znam da sam, kada bih nešto rekao, morao da budem potpuno siguran da je to tačno, i da sam u stvari govorio manje nego što sam znao. Pretpostavljao sam da se tada dogodilo isto i na osnovu toga sam sa oklevanjem podržao drugi irački rat," kaže Džon Mejdžor.

U intervjuu ia Bi-bi-si Mejdžor je izbegao da kaže da li je, po njegovom mišljenju, Bler namerno obmanuo zemlju kada ju je uvukao u rat sa Irakom. Mejdžor je rekao da o tome treba da sude drugi.

U Londonu je trenutno u toku istraga na visokom nivou o ulasku i umešanosti Britanije u irački rat, a narednih nedelja trebalo bi da svedoči i sam Bler.

Prošlog meseca, takođe u jednom intervjuu za Bi-bi-si, Bler je upitan šta bi uradio 2003. da je znao da Sadam Husein nema nikakvo oružje masovnog uništenja. On je izbegao da kaže da bi tada izneo druge razloge za promenu režima u Iraku, ali je priznao da bi na drugi način izneo argumente za britansku umešanost. Ti argumenti su, po mišljenju Džona Mejdžora, prepuni problema.

"Argument da je Sadam Husein bio loš čovek i da stoga mora da bude uklonjen sa vlasti jednostavno nije dovoljan. Ima mnogo loših ljudi u svetu koji vode zemlje, a mi ih ne rušimo. U stvari, prethodnih godina smo podržavali Sadama Huseina u ratu protiv Irana. Stoga, argument da je neko loš čovek nije dovoljan za rat, a svakako nedovoljan i neprihvatljiv za promenu režima," kaže Džon Mejdžor.

Mejdžor kaže kako je od suštinske važnosti da istraga ustanovi da li je Blerov kabinet znao da postoje ozbiljne sumnje u postojanje oružja masovnog uništenja, tokom nedelja i meseci uoči invazije. On je dodao da se pitanja u vezi sa tim ratom moraju rešiti ako se želi da javnost ponovo stekne poverenje u britansku politiku.

XS
SM
MD
LG