Linkovi

Obama povezao pokušaj napada na avion sa Al-Kaidom


Američki predsednik Barak Obama prvi put je javno doveo u vezu osumnjičenog za pokušaj napada na američki putnički avion sa Al-Kaidom.

U svom redovnom subotnjem obraćanju javnosti preko radija i interneta, Obama je rekao da je po svemu sudeći jedna jemenska organizacija povezana sa Al-Kaidom trenirala osumnjičenog, "opremila ga eksplozivom i naredila mu da izvrši napad" na avion koji jre leteo prema Americi.

Obama je rekao da je ta grupa i ranije napadala američke ciljeve, uključujući napad na jednog Amerikanca u američkoj ambasadi u Jemenu, 2008. godine. On je dodao da američka vlada pojačava saradnju sa Jemenom "u napadima na teroriste Al-Kaide."

U jeku kritika od strane opozicionih republikanaca da ne preduzima dovoljno snažne akcije protiv ekstremista i terorista, Obama je branio nastojanja svoje administracije da okonča rat u Iraku i poveća broj vojnika u Avganistanu. On je rekao da su te akcije deo strategije da se "poremete, razbiju i poraze Al-Kaida i njeni ekstremistički saveznici."

Obama je takođe rekao da je primio početne rezultate revizija koje je naredio u vezi sa procedurama za proveravanje putnika u avionskom saobraćaju i sistema za praćenje kretanja terorista, a da definitivne rezultate očekuje u narednim danima.

XS
SM
MD
LG