Linkovi

Španija preuzela predsedavanje Evropskom unijom


Od danas, pa narednih šest mjeseci, Evropsku uniju će zajedno sa novopostavljenim predsjednikom Evrpskog vijeća Van Rompejom voditi i Španci koji su, preuzimajući dužnost, najavili da će jedan od prioriteta novog evropskog predsjedništva biti i Zapadni Balkan.

Evropska unija odlaskom, svi se slažu, uspješnog švedskog predsjedništva neće fokus interesovanja pomjerati sa Zapadnog Balkana. Tako je najavljeno da će, uz ozbiljan posao provodjenja u djelo organizacijskih promjena kakve nosi Lisabonski sporazum, Španija nastojati zadržati i pozitivan zamah promjena koji je u većoj ili manjoj mjeri prisutan na Zapadnom Balkanu. Od podrške reformema, gdje je njihov progres doveden u pitanje, do široke konferencije o budućnosti regiona kakvu špansko predsjedništvo Unije namjerava organizovati tokom tek započetog šestomjesečnog predsjedavanja.

"Fokus je, prirodno, na državama koje su bliže u integracijskom procesu. Jednom kada, na primjer, bude riješeno pitanje imena za Makedoniju, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da ubrzamo proces. Angažovaćemo se i kada je riječ o Crnoj Gori. Nadamo se da ćemo biti u prilici da prihvatimo aplikacije za evropsko članstvo i preostalih država regiona, kako bi i one imale evropsku perspektivu i kako bi smo imali osnaženu sigurnost u tom dijelu Evrope. Poznata nam je situacija u Bosni i Hercegovini i tome ćemo dati poseban priritet jer Španija snažno zastupa postizanje dobrovoljnog konsenzusa i neumorno će raditi na tome, kao što nam je i cilj osnaženje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", kazao je ministar spoljnih poslova Španije Migel Angel Moratinos.

Kada je riječ o Srbiji, snažno se podržava čin predaje aplikacije za evropsko članstvo i ocjenjuje kao važan i logičan korak od zemlje čija budućnost je u evropskoj porodici:

"Razgovarali smo sa predsjednikom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Jeremićem. Srbija je ta koja je odlučila koji je pravi momenat da preda aplikaciju za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Ko mi može zamjeriti za stav da, ako srpski narod želi da se pridruži Uniji, na nama je da to ozbiljno i shvatimo i razmotrimo. Za mene je to logičan i dobar korak što je Srbija odlučila da preda aplikaciju za evropsko članstvo.", naglasio je Moratinos.


XS
SM
MD
LG