Linkovi

Srbija dočekala 2010. uz muziku i vatromet


Širom Srbije Nova godina je dočekana veselo - uz želju da bude bolja i ljepša od dosadašnjihNovu 2010. godinu gradjani Srbije su u velikom broju dočekali na gradskim trgovima uz muziku i vatromet.

Doček nove godine organizovan je u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Pirotu, Valjevu, Smederevu i mnogim dugim gradovima. U Beogradu su, pred nekoliko desetina hiljada ljudi nastupali pevači Željko Joksimović i Đorđe David, kao i rok grupe "Sars" i "Sanšajn". Novogodišnje poruke preko video građanima su saopštavali sportisti koji su obeležili prethodnu godinu. Beograd je u novogodišnjoj noći ugostio više od 15 hiljada stra-nih turista, koji su, po tvrdnji ministra policije Ivice Dačića bili bezbedni:

"Srpska policija ima svoj cilja da Srbija bude bezbedna država sa što manje kriminala i korupcije. Država sa stabilnim javnim redom i mirom, država u kojoj se izražava dobrodošlica za sve strance koji borave u našoj zemlji."

Dačić je posetio interventnu brugadu i policajce koji su dežurali u novogodišnjoj noći, a kako je istakao ovo je, nakon mnogo godina, prvi doček u kome niko nije stradao od vatrenog oružja. Jedan pešak poginuo na Ibarskoj magistrali, dok su dvojica policajaca povredjena tokom intervencije. U bolnici Narodni front, par sekundi posle ponoći, rođena je devojčica teška tri kilograma i 350 grama i dugačka 51 santimetar. Devojčica koja još nije dobila ime i njena mama Jelena Marković dobro su podnele porođaj. Dan nakon dočeka, u Beogradu je održana tradicinalna manifestacija "Ulica otvorenog srca" koja je i ove godine imala humanitarni karakter. Pod sloganom "Piši srcem" prikupljen je novac namenjen je Centru za porodični smeštaj dece u selu Miloševac:

"Ovo je jedna od jedinstvenih akcija, ne samo u Beogradu, nego i u svetu. Svi mi treba da je podržimo i učestvujemo, da pokažemo jedinstvo i humanost, i da se okrenemo iza sebe i pogledamo da li, na neki način možemo da napravimo nama našu zemljom boljom i lepšom", kazao je proslavljeni košarkaš Vlade Divac.

Glumci Ateljea 212 su po običaju služili goste u Srpskoj kafani, a posetioci Ulice otvorenog srca imali su priliku da na nekoliko punktova učestvuju u humanitarnim akcijama.

XS
SM
MD
LG