Linkovi

Taliban preuzeo odgovornost za napad na američku bazu


Talibanski esktremisti preuzeli su odgovornost za odvojene napade u kojima je u američkoj bazi na istoku Avganistana poginulo osam Amerikanaca, među kojima sedam službenika Centralne obaveštajne agencije, kao i četiri kanadska vojnika i jedan novinar na jugu zemlje.

Taliban je saopštio da je bombaš samoubica, koji je aktivirao eksploziv u bazi u pokrajini Host, nosio uniformu avganistanske vojske. CIA je kasnije potvrdila da je u napadu poginulo sedam službenika agencija, a šest povređeno, dok je osma američka žrtva radila za Državni sekretarijat. U saopštenju Agencije ne navodi se koje su dužnosti obavljali njeni službenici. Reč je o jednom od najsmrtonosnijih napada na američku obavještajnu agenciju. Još nije poznato kako je napadač ušao u bazu.

U eksploziji bombe u južnoj pokrajini Kandahar, u međuvremenu su poginula četiri kandska vojnika i kanadski novinar koji je putovao sa njima. U odvojenom incidentu, naoružana osoba otela je dva francuska novinara i najmanje dvojicu Avganistanaca severoistočno od prestonice Kabula.

XS
SM
MD
LG