Linkovi

Pojačane mere bezbednosti na letovima ka SAD


Američke obavještajne agencije bi trebalo da do sjutra da predaju predsjedniku Obami preliminarni izvještaj o Nigerijcu Umaru Faruku Abdulmutalabu, koji je na Božić pokušao da sruši avion, u kome se nalazilo 300 ljudi. Predsjednik je naredio reviziju obavještajnih i bezbjednosnih procedura zbog, kako je naglasio, sistemskih propusta u zaustavljanju optuženog napadača. Holandija i Nigerija su u međuvremenu najavile upotrebu skenera za pregled cijelog tijela na aerodromima.

Američki mediji prenose da su Sjedinjene Države, nekoliko sedmica prije Božića, imale informacije o tome da Nigerijac u Jemenu možda priprema teroristički napad. Centralna obavještajna agencija je, kako saznaje televizija ABC, razgovarala sa Abdulmutalabovim ocem, koji je upozorio na radikalne stavove svog sina i da je vjerovatno prošao obuku al-Kaide.

“Obavještajna zajednica posjedovala je određene informacije koje su mogle i trebalo da budu razmijenjene”, kazao je predsednik Obama.

Somalijske vlasti su danas takođe objavile da su u novembru spriječile sličan napad na domaćem letu. Pojedini republikanci optužuju Obamu i sekretarku za unutrašnju bezbjednost za bezbjednosne propuste.

Nisam siguran da ona može da organizuje taj sekretarijat kako bismo bili bezbjedni”, kaže republikanski kongresmen iz Indijane Den Barton.

Pojedini pak okrivljuju Centralnu obavještajnu agenciju.

“Ne možete da krivite sekretarijat, ukoliko nije bio informisan. Čini se da je obavještajna zajednica pogriješila u ovom slučaju”, smatra analitičar Ričard Klark.

U međuvremenu se saznaje sve više informacija o tome ko organizuje napade. Dvojica od četvorice lidera al-Kaide na ovom propagandnom spotu, snimljenom u januaru, pritvorenici su iz Gvantanama, oslobođeni 2007 godine. Jemenski zvaničnici sarađuju sa Sjedinjenim Državama kako bi zaustavili teroriste, ali tvrde da im je potrebno više obuke, opreme i novca.

“U ovom trenutku postoji određena pomoć, koja je međutim nedovoljna”, kaže ministar inostranih poslova Jemena Abu Bakr al-Kirbi, koji strahuje da se u njegovoj zemlji možda nalazi dvije do tri stotine terorista koji planiraju napade na Sjedinjene Države.

“I to možda napade poput onog koji je pokušan u Detroitu”, naglasio je al-Kirbi.

Holandija i Nigerija su u međuvremenu najavile da će na aerodromima u tim zemljama uskoro biti postavljeni skeneri za pregled cijelog tijela, kako bi se kontrolisali putnici koji lete za Sjedinjene Države.




XS
SM
MD
LG