Linkovi

Avganistan želi da 2010. sam kontroliše svoju sudbinu


Američki predsednik Barak Obama šalje još 30 hiljada američkih vojnika u Avganistan u nastojanju da se susprostavi sve intenzivnijem ustanku Talibana. Žestina talibanskih napada ove godine primorala je Ujedinjene nacije da premeste više od polovine svog medjunarodnog osoblja. Krajnji cilj Sjedinjenih Država i saveznika je da avganistanske snage budu odgovorne za bezbednosnu situaciju. Medjutim, pre nego što se to dogodi, avganistanska vlada će morati efikasno da se pozabavi sve većom korupcijom u svojim strukturama.

Početkom 2009. godine, Taliban je kontrolisao južni Avganistan kao i unosnu trgovinu drogom u toj zemlji. Intenzivirani vazdušni napadi koalicionih snaga imali su za cilj uništenje položaja ekstremista. Medjutim, direktor operacija Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta Pjer Krahenbul je rekao da je ta strategija imala smrtonosnu cenu.

„Konflikt se intenzivira i zahvata šire delove Avganistana. Broj civilnih žrtava je znatno veći nego pre godinu dana.“

Javnost kritikuje vazdušne napade, dok broj civilnih žrtava raste. Avganistanski predsednik Hamid Karzai je rekao da su civilne žrtve vodeći uzrok nestabilnosti u zemlji. U odgovoru na to, američki i NATO saveznici su pooštrili pravila vojnog angažmana kako bi ograničili broj žrtvava. Načelnik združenog Generalštaba američke vojske admiral Majk Malen je rekao za Glas Amerike da je veći oprez tokom napada na ekstremiste, u dugoročnom smislu, bolji za koaliciju.

„Svaki put kad pogine avganistanski civil – muškarac, žena ili dete – dolazi do strateškog propusta. I sa većim brojem taktičkih uspeha, brojniji su i propusti i konačno vaša misija ne uspe.“

Krajem marta, američki predsednik Barak Obama je najavio novu strategiju u Avganistanu.

„Tri godine, naši komandanti tražili su resurse koji su im potrebni za obuku. Ti resursi nisu odobreni zbog rata u Iraku. To će se sada promeniti.“

Predsednik Obama je naredio da se još 30 hiljada vojnika pošalju u Avganistan. Potom je promenio vrh vojnog rukovodstva na terenu i za komandanta postavio generala Stenlija Mekristala, zadavši mu izričito naredjenje da smanji broj civilnih žrtava. Sa pogoršanjem bezbednosne situacije, slabila je i politička stabilnost u zemlji. Mandat predsednika Karzaija trebalo je da se okonča u maju, ali je avganistanska vlada odložila izbore do kraja avgusta u nadi da će se bezbednosna situacija poboljšati. Taliban je intenzivirao napade u nastojanju da poremeti predsedničke izbore. Medjutim, milioni Avganistanaca su 20. avgusta izašli na birališta uprkos nasilju.

U narednim mesecima, medjunarodni posmatrači prijavili su široko rasprostranjenu izbornu prevaru od koje je najviše koristi imao predsednik Karzai. Avganistanski funkcioneri su tražili da se održi drugi krug izbora izmedju Karzaija i njegovog glavnog rivala, bivšeg ministra inostranih poslova Abdule Abdule. Medjutim, Abdula se povukao samo nekoliko dana pre izbora, rekavši da ne veruje da će izbori biti pošteni. Početkom novembra, avganistanski izborni funkcioneri su proglasili Karzaija pobednikom. Avganistanski predsednik je izrazio nadu da će do kraja novog petogodišnjeg mandata, avganistanske snage predvoditi sve bezbedosne operacije u zemlji. Nakon te Karzaijeve izjave, američki predsednik Barak Obama najavio je slanje dodatnih 30 hiljada američkih vojnika u Avganistan i zatražio da NATO saveznici takodje pošalju nove trupe.

Zajedno, ove dodatne američke i medjunarodne trupe će nam omogućiti da ubrzamo predaju odgovornosti avganistanskim snagama i počnemo povlačenje naših snaga iz Avganistana do jula 2011.“

Politički analitičar iz Kabula Akmal Davi smatra da će zbog korupcije u avganistanskoj vladi i nedovoljne obučenosti i opremljenosti avganstanskih vojnika, koalicione snage morati da ostanu duže.

„Avganistan će moći sam da se brine o bezbednosti, bez podrške medjunarodne zajednice, za 10 do 15 godina.”

I predsednik Karzai kaže da njegova zemlja neće biti u stanju da sama finansira svoje snage još 15 do 20 godina.

Nadamo se da će medjunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Države kao naš glavni saveznik, pomoći Avganistanu da poboljša ekonomsku situaciju i zadrži određen broj dobro opremljenih vojnika, potrebnih za zaštitu zemlje.“

Karzai je obećao da će se naredne godine efikasnije boriti protiv korupcije i započeo je istragu izvesnog broja vladinih funkcionera. Medjutim, dok se Avganistanci pripremaju da glasaju na parlamentarnim izborima 2010. godine neki posmatrači su zabrinuti da bi ti izbori mogli da budi skuplji i komplikovaniji nego predsednički. Takođe se strahuje da Avganistanci neće izaći na glasanje iz straha od odmazde Talibana ili jednostavno zbog opšte apatije. Analitičari smatraju da medjunarodna zajednica i Avganistan ne mogu sebi da priušte da budu nezainteresovani, dok raste broj civilnih i vojnih žrtava.

XS
SM
MD
LG