Linkovi

Nova hapšenja u Iranu


U Iranu su nastavljena hapšenja opozicionih aktivista nakon anti-vladinih protesta i oštrih sukoba sa policijom u nedjelju.

Iranske opozicione organizacije saopštile su da je danas uhapšeno oko 10 osoba, među kojima i jedan istaknuti novinar. Prethodno je pritvoreno najmanje osam opozicionara. Danas je navodno uhapšen i zet opozicionog lidera Mira Hoseina Musavija, dok je dobitnica Nobelove nagrad za mir Širin Ebadi u saopštenju navela da je juče pritvorena njena sestra Nošin. Opozicione internet stranice u međuvremenu prenose informacije o novim protestima i sukobima studenata i bezbjednosnih snaga na univerzitetu u Teheranu.

Na iranskoj državnoj televiziji istovremeno je saopšteno da se preduzimaju mjere protiv studenata koji su, kako je naglašeno, odgovorni za odmetničke akcije. Takođe su prikazani snimci provladinih protesta širom zemlje. Iranski zvaničnici u međuvremenu osuđuju međunarodnu kritku obračuna iranske vlade sa demonstrantima. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužio je Sjedinjene Države i Izrael za organizovanje protesta, koje je nazvao mučnom maskaradom. Predsjednik parlamenta Ali Laridžani danas je pročitao saopštenje zakonodavaca, u kome se navodi da je predsjednik Barak Obama narušio svoj ugled kada je pozdravio djelovanje iranske opozicije. Pojedni poslanici uzvikivali su slogan “Smrt Americi.”

XS
SM
MD
LG