Linkovi

Nastavljena hapšenja opozicionih aktivista u Iranu


U Iranu su nastavljena hapšenja opozicionih aktivista nakon antivladinih protesta i oštrih sukoba sa policijom u nedelju.

Iranske opozicione organizacije saopštile su da je danas uhapšeno oko 10 osoba, među kojima i jedan istaknuti novinar. Prethodno je pritvoreno najmanje osam pripadnika opozicije. Danas je navodno uhapšen i zet opozicionog lidera Mira Hoseina Musavija, dok je dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi u saopštenju navela da je juče pritvorena njena sestra Nošin. Opozicione internet stranice u međuvremenu prenose informacije o novim protestima i sukobima studenata i bezbednosnih snaga na univerzitetu u Teheranu. Iranski funkcioneri u međuvremenu osuđuju međunarodne kritke obračuna iranske vlade sa demonstrantima.

Predsednik parlamenta Ali Laridžani pročitao je saopštenje zakonodavaca, u kome se navodi da je predsjednik Barak Obama narušio svoj ugled kada je pozdravio delovanje iranske opozicije. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je u medjuvremenu optužio Sjedinjene Države i Izrael da su organizovali antivladine demonstracije u nedelju, nazvavši ih "mučnom maskaradom".

XS
SM
MD
LG