Linkovi

Abtulmutalab – atipični regrut al-Kaide


Kako sve više podataka o osumnjičenom za pokušaj rušenja aviona „Nortvest Airlines“-a dospeva u javnost, jedno pitanje se izdvaja. Ono što mnogima nije jasno jeste kako je došlo do toga da se obrazovani, ambiciozni mladić iz bogate porodice pretvori u potpuno radikalizovanog teroristu al-Kaide?

Od privilegovanog sina u Nigeriji, preko vrhunskih međunarodnih internata i koledža u Londonu, do teroriste koga je obučila al-Kaida. Umar Abdulmutalab je sasvim sigurno daleko od tipičnog regruta terorista.

„Bio je veoma pristojan momak, mogao je da se bavi politikom, da postane predsednik Nigerije“, kaže Majk Rimer, bivši profesor osumnjičenog za pokušaj rušenja aviona na liniji Amsterdam - Detroit.

Mladi Mutalab pričao je da želi da bude inženjer. Međutim, već je u srednjoj školi bio poznat po svojim ekstremnim religioznim stavovima, aposle koledža prekinuo je sve veze s porodicom. Ove godine otišao je u Jemen na obuku za teroriste.

Nije prvi put da dobro obrazovani i dobro situirani mladić postane ekstremno radikalan. Mohamed Ata jedan od organizatora napada 11. septembra bio je student mašinstva iz Egipta ... Major Nidal Hasan, osumnjičeni za masakr u Fort Hudu je vojni psiholog iz Virdžinije, i naravno Osama bin Laden, sin saudijskog milijardera.

Hanif Kadir je bivši džihadista, koji sada pomaže u otkrivanju potencijalnih ekstremista.

„Religija tu nije u prvom planu. Što više nevinih civila pogine u ovom ratu protiv terora, Zapad će više biti izložen napadima ekstremista“, kaže Hanif Kadir iz Fondacije za aktivnu promenu.

Njujorška policija ustanovila je da je 80 odsto terorističkih zavera od 2004. godine pripremano ne na Bliskom istoku, nego na Zapadu. Takođe su identifikovani određeni šabloni.
Najveći broj osumnjičenih počinju kao obični ljudi, praktično bez istorijatata krivičnih dela. Obično sami sebe radikalizuju jer traže identitet i ono za šta žele da se bore, a to je obično ekstremni islam. Obično postoji i neki povod, kao što je gubitak posla ili voljene osobe, ili protivljenje ratu, za koji smatraju da je usmeren protiv muslimana.

A na internetu mogu da pronađu slike svetih ratnika, heroja koji se glorifikuju, kao i da upoznaju one sa sličnim stavovima. Ta činjenica postajano frustrira američke zvaničnike.

„Jednostavno je sramota da je al-Kaida uspešnija u slanju svoje poruke preko interneta nego Amerika“, rekao je jednom prilikom američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Abdulmutalab je upravo na internetu otvoreno govorio o svom unutrašnjem konfliktu između liberalizma i radikalizma. U jednom blogu govorio je o brzoj hrani i šopingu u Jemenu isto koliko i o arapskim studijama. Ta vrsta konflikta nije neuobičajena, pogotovo za ekstremiste odrasle na Zapadu.

XS
SM
MD
LG