Linkovi

Obama: SAD moraju da poboljšaju svoju unutrašnju bezbednost


Predsednik Obama izjavio je da su američke bezbednosne službe mogle da spreče pokušaj rušenja američkog putničkog aviona na letu za Detroit prošle nedelje da su efikasnije razmenjivale informacije.

U izjavi koju je dao na Havajima u utorak, Obama je rekao da američke službe nisu adekvatno razmenile informacije nakon što su dobile upozorenje od oca Nigerijca osumnjičenog za pokušaj aktiviranja eksploziva u avionu kompanije "Nortvest ERlajns" u kojem se nalazilo 300 putnika. Predsednik je rekao da bezbednosni sistem koji je uspostavljen pre više godina nije dovoljno osavremenjen i da Sjedinjene Države moraju da deluju brzo kako bi poboljšale svoju unutrašnju bezbednost.

Ranije u utorak, vlasti u Jemenu saopštile su da je Nigerijac osumnjičen za pokušaj rušenja američkog putničkog aviona, 23-godišnji Umar Faruk Abdulmutalab, proveo četiri meseca ove godine u toj zemlji.

Jemensko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Abdulmutalab živeo u Jemenu od početka avgusta do početka decembra. Pomenuto ministarstvo odbrilo mu je vizu radi učenja arapskog jezika u jednom institutu, u prestonici Sani. Funkcioneri bezbednosti kažu da je mu je viza odobrena jer je Mutalab imao odobrene vize nekoliko prijateljskih zemalja, i da je još imao važeću vizu za ulazak u Sjedinjene Države.

Abdulmutalab je optužen za pokušaj aktiviranja bombe u avionu američke kompanije Nortvest erlajns, koji je leteo od Amsterdama ka Detroitu. Američke vlasti su saopštile da je on neuspešno pokušao da aktivira eksploziv pričvršćen uz telo, dok se avion približavao Detroitu.

Grupa poznata kao Al-Kaida na Arapskom poluostrvu preuzela je u ponedeljak odgovornost za pokušaj napada. U saopštenju objavljenom na internetu pomenuta grupa kaže da je napad bio odmazda zbog američke podrške operacijama koje se protiv nje vode u Jemenu. Tu tvrdnju nije bilo moguće proveriti iz nezavisnih izvora.

XS
SM
MD
LG