Linkovi

Obama: SAD preduzimaju sve mere za zaštitu građana


Predsednik Barak Obama rekao je da će Amerika uraditi sve što je u njenoj moći kako bi porazila teroriste bilo gdje u svijetu, čiji cilj je da napadnu Sjedinjene Države. Obama se obratio javnosti sa Havaja, gdje se nalazi na odmoru, ubrzo nakon što je Al Kaida sa Arpaskog poluostrva preuzela odgovornost za pokušaj napada u avionu kompanije Nortvest erlajns, na liniji od Amsterdama do Detroita.

U saopštenju te terorističke organizacije, objavljenom na internetu, navodi se da je napad odgovor na američke operacije protiv ekstremista u Jemenu gdje, kako prenose američki mediji, Sjedinjene Države obučavaju i opremaju vojsku za borbu protiv Al Kaide. Predsjednik Obama naglasio je da administracija preduzima sve mjere da zaštiti svoje građane i da je pooštrila bezbjednost. Takođe je naveo da vlada preispituje bezbjednosne mjere, uključujući i sistem praćenja potencijalnih terorista. Dvadesettrogodišnji Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab optužen je za pokušaj aktiviranja eskplozivne naprave u avionu neposredno uoči sletanja.

Abdulmutalab je pušten iz bolnice univerziteta države Mičigen gdje je liječen zbog opekotina i trenutno se nalazi u federalnom pritvoru. Za danas je zakazan i sudski pretres, tokom kojeg će tužioci tražiti DNK uzorke. Američki mediji prenose da će Abdulmutalaba na saslušanju predstavljati advokat. Bijela kuća, u međuvremenu, pokušava da odgovori na dva ključna pitanja o bezbjednosti u aviosaobraćaju. Prvo: Kako je osobi, koja se nalazi na listi osoba koje se prate zbog mogućih veza sa teroristima, dozvoljeno da se ukrca u avion za Sjedinjene Države?

Smatram da je riječ o jednoj od najgorih situacija o kojoj sam ikada čuo. I govoriti da trenutni sistem funkcioniše nije nešto što američka javnost treba da čuje”, smatra bivši agent FBI-aja Džek Klunen.

Drugo pitanje je kako je osumnjičeni uspio da prođe kontrolu u Nigeriji i Amsterdamu i unese eksploziv u dva aviona?

"Sarađujemo sa vlastima u Amsterdamu kako bi utvrdili da li je bezbjednosna kontrola urađena kako treba”, kazala je sekretarka za unutrašnju bezbjednost Dženet Napolitano.

Predsjednik Barak Obama je, nakon neuspjelog napada, naredio da se sprovede sveobuhvatna provjera američkih bezbjednosnih procedura.

"Prvo je riječ o procedurama u pogledu praćenja osumnjičenih terorista: Da li je vlada uradila sve što je mogla sa raspoloživim informacijama, imajući u vidu da su procedure stare nekoliko godina? Drugo, očigledno je da moramo da preispitamo naše sposobnosti za otkrivanje. Predsjednik je zatražio od sekretarijata za unutrašnju bezbjednost da pronađe odgovor na pitanje kako je neko sa tako opasnim eksplozivom uspio da se ukrca u avion”, naglasio je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Zakonodavci u Kongresu takođe su obećali da će pokrenuti istragu ovog incidenta. Ukoliko bude osuđen, osumnjičeni bi mogao da provede dvadeset godina u zatvoru. Velika Britanija je u međuvremenu potvrdila da je Abdulmutalabu u maju odbijena viza za ulazak u tu zemlju i da je Nigerijac stavljen na takozvanu listu budno praćenih osoba. Britanski funkcioneri saopštili su da je Umar Faruk u molbi za vizu naveo da je student, ali da britanska vlada ne priznaje obrazovnu instituciju koju on pohađa. Svaki pojedinac, kojem je jednom odbijeno izdavanje britanske vize, stavlja se na listu budno praćenih osoba, kako bi bio spriječen da uđe u zemlju sa nekom drugom putnom ispravom.

Milioni Amerikanaca, koji danas putuju, u međuvremenu se suočavaju sa pooštrenim mjerama bezbjednosti na aerodromima i novim ograničenjima. Prema novim pravilima, putnici na svim letovima prema Sjedinjenim Državama mogu da unesu samo jedan komad ručnog prtljaga. Prolaziće jednu kontrolu prije ulaska u avion i moraće da ostanu na svojim sjedištima sat uoči slijetanja.



XS
SM
MD
LG