Linkovi

Vlahović: Strateško partnerstvo Crne Gore i SAD


Sjedinjene Države ostaju strateški partner Crne Gore, ne samo kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama, već i ukupnoj saradnji, kazao je za naš program ambasador Crne Gore u Vašingtonu Miodrag Vlahović, ističući da očekuje poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Protekle godine, kako ističe Vlahović, potvrđeni su izuzetno dobri odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države se sa pravom mogu nazvati strateškim partnerom Crne Gore u onome što su najvažniji detalji naše evroatlantske agende, ali istovremeno i jedan pouzdani prijatelj koji je veoma zainteresovan ne samo za spoljnu politiku naše zemlje, već i za demokratski i ukupni razvoj u samoj Crnoj Gori.”

Crnogorski ambasador je ocijenio da je Vašington bio važan faktor u odluci NATO-a da pozove Crnu Goru da se pridruži Akcionom planu za članstvo, kao i da ostaje zainteresovan za njeno napredovanje ka evropskim strukturama.

“Ovdje u Vašingtonu imamo punu i iskrenu podršku za sve naše napore i uspjehe na putu ka Evropskoj Uniji i našem punopravnom članstvu u toj asocijaciji u sagledivoj budučnosti.”

Komentarišući mogućnost da nakon uvođenja bezviznog režima za crnogorske građane, sličnu odluku donese i američka administracija, amabasador Vlahović naglašava da je riječ o odvojenim prosecima i da Crna Gora mora da ispuni niz preduslova da bi Sjedinjene Države počele da razmatraju ukidanje viza.

“Koliko je nama poznato, to ja najviše vezano za procenat odbijenih zahtjeva u ukupnom iznosu aplikacija za vize u SAD. Kada taj procenat padne isped pet odsto, onda se Crna Gora može nadati da će se sa većom ozbiljnošću pristupiti tom problemu i da možemo jednoga dana i u Sjedinjene Države putovati bez vize. Kako sada stvari stoje taj procenat je, ako se ne varam, prema poslednjim podacima bio dva ili tri puta veći. Takođe, Crna Gora treba da prođe još nekoliko značajanih stepenica, da bi sa američke strane moglo da bude govora i razmišljanja o tome da budemo oslobođeni viza. Međutim, kao jedna mala zemlja i sistem koji se može lakše kontrolisati nego neki veći, kao i zbog činjenice da imamo najmodernije paseoše koji su štampani u SAD i zbog odličnih odnosa i komunikacije koju imamo sa tom zemljom, smatram da će i to pitanje u bliskoj budućnosti doći na dnevni red.”

Crnogorski amabasador je u razgovoru za naš program takođe kazao da su Sjedinjene Države svjesne izazova sa kojima se Crna Gora suočava, posebno različite podrške članstvu u Evropskoj uniji i Alijansi.

Naši američki saveznici nam često ukazuju na neiskorištene mogućnosti i potencijale kada je riječ o komunikacionoj strategiji, to jest odnosu prema crnogorskoj javnosti i potrebi da ne samo naši zvanični predstavnici, odnosno strukture vlasti, već i oni koji se bave tim pitanjima na bolji i djelotvorniji način objašnjavaju i približavaju našim građanima ono što je suštinski interes Crne Gore i ono zbog čega ona može i treba da bude punopravna članica Alijanse u skoroj budućnosti.”

Amerika ostaje iskren i veliki prijatelj Podgorice, kazao je Vlahović, izražavajući očekivanje da će naredne godine biti značajanijih pomaka i u ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

“Pomaka će biti. Naravno, sasvim je jasno da su posljedice ekonomske krize i ekonomskog usporavanja ne samo u Sjedinjenim Državama, već i šire, uslovile da onaj stepen interesa i mogućnosti koje ova zemlja svakako može da pruži regionu i Crnoj Gori bude na mnogo nižem nivou nego što bi mi željeli da bude. Ono što mogu sa sigurnošću najaviti je da će tokom naredne godine, kada se očekuje izvjesni ekonomski oporavak ne samo u Evropi nego i u SAD, nekoliko značajnih turističkih kapaciteta ili potencijala u našoj zemlji i neki infrastukturni projekti biti pod budnim okom američkih poslovnih ljudi i poslovne zajednice ovdje, o čemu već imamo neke najave. O tome će biti riječi kada neke značajne delegacije iz Crne Gore, tokom prve polovine naredne godine, budu dolazile u Vašington i kada bude nekih američkih posjeta Crnoj Gori.“

XS
SM
MD
LG