Linkovi

Iranska policija uhapsila petoricu istaknutih aktivista


Iranske opozicione grupe navode da su vlasti uhapsile najmanje petoricu istaknutih reformista u okviru novih mera protiv antivladinih demonstranata, nakon protesta u kojima je ubijeno najmanje osam ljudi.

Opozicione veb stranice navode da su trojica savetnika iranskog opozicionog lidera, Mira Hoseina Musavija, pritvorena danas, uključujući njegovog najvišeg savetnika Ali Rezu Beheštija.

Na istim stranicama se takodje navodi da su vlasti uhapsile Imada Bagija, lidera kampanje za ljudska prava, i opozicionog aktivistu Ibrahima Jazdija, koji je bio ministar za inostrane poslove nakon Islamske revolucije pre tri decenije.

Državna televizija izvestila je da je juče u antivladinim protestima širom zemlje ubijeno osam ljudi tokom Ašure, svetog šiitskog verskog praznika. Policija demantuje optužbe opozicionih grupa da su bezbednosne snage otvorile vatru na demonstrante.

Medju ubijenima je i Ali Musavi, nećak opozicionog lidera Mira Hoseina Musavija. Brat ubijenog, Reza Musavi, izjavio je za Glas Amerike da je njegovo telo nestalo iz bolnice u Teheranu.

XS
SM
MD
LG