Linkovi

Piraterija u Aziji i dalje cveta


Uprkos izvesnim rezultatima na suzbijanju kršenja autorskih prava u mnogim zemljama, neovlašćeno presnimavanje softvera je i dalje rasprostranjeno u Aziji. S tim u vezi najčešće se pominju Vijetnam, Tajland, Filipini i Hong Kong.

U Ho Ši Minu, kao u mnogim drugim azijskim gradovima, kopirani muzika i softver slobodno se prodaju. Prema jednoj studiji, 85 odsto softvera u Vijetnamu je ilegalno. U pojedinim prodavnicama gotovo svi kompakt i digitalni video diskovi (CD i DVD) su piratizovani.

"Ne izlažem DVD-je ovde. Iznosim ih samo ako ih neko traži", kaže prodavac.

Na pijaci u Tajlandu, trgovci primenjuju uobičajenu taktiku za zaštitu od prepada inspektora.

"Obično ih drže u kolima ili u kombiju, sa uređajima za brzo pravljenje kopija diskova", objašnjava Darani Vačana-vutivong, advokat za intelektualnu svojinu. Ona kaže da je piraterija u Tajlandu vredna na milione dolara.

"Želeli bismo da je zakon efikasniji u suzbijanju piratizovane robe u Tajlandu", dodaje ona.

U Hong Kongu, policija je nešto efikasnija u suzbijanju piratstva.

"Pre pet godina, pirati su svuda po ulicama prodavali optičke diskove. Bio je to očigledan problem", priča Belinda Lui koja je na čelu honkonškog Saveza proizvođača softvera, preko koga se softverske kompanije bore protiv piraterije.

"Sada se više bavimo piratstvom od strane samih korisnika softvera, odnosno suzbijanjem ilegalno kopiranog softvera u poslovnim firmama", kaže ona.

Piratstvo je u 2008. godini opalo u Hong Kongu i u više od 50 zemalja, uključujući Brazil i Indiju. Ali u svetu je ipak zabeležen porast, posebno u Aziji, zbog porasta prodaje kompjutera i lakšeg pristupa internetu. Jedan Filipinac je napustio piratski biznis koji mu je donosio četiri hiljade dolara mesečno, kada je bio suočen sa ogromnim novčanim kaznama.

"Kompjuterske radnje su od nas kupovale kopirani softver i igrice. Ali kada su filipinske vlasti u tim radnjama istakle upozorenja, prestali su da ih prodaju i da kupuju od nas", kaže on.

Azijske zemlje postepeno napreduju u suzbijanju piratizovanog softvera. Ali kako sve šire tržište kompjutera traži jeftin softver, stručnjaci kažu da će pisci programa i dalje gubiti na milijarde dolara zarade, a vlade na milione dolara prihoda od poreza.

XS
SM
MD
LG