Linkovi

Gaza obeležava prvu godišnjicu izraelske ofanzive protiv Hamasa


Palestinci u Pojasu Gaze minutom ćutanja su obeležili prvu godišnjicu početka velike izraelske ofanzive protiv Hamasa, koji kontroliše taj deo palestinske teritorije.

Sirene su se jutros oglasile širom Gaze, označivši momenat kada su izraelski ratni avioni počeli simultane napade na ciljeve Hamasa 27. decembra 2008. Izrael je saopštio da je vazdušna i kopnena ofanziva imala za cilj obustavu višegodišnjih raketnih napada iz Gaze na izraelske zajednice. Do trenutka kad su Izrael i Hamas proglasili prekid vatre 18. janaura ove godine, u ratu je poginulo oko 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca. Mnogi delovi Gaze su porušeni tokom izraelskih bombaških napada, a građani te oblasti nisu bili u stanju da ih obnove zbog izraleske i egipatske blokade koja traje od kako je Hamas 2007. preuzeo vlast u Gazi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je u današnjem saopštenju naveo da postoji „osećaj beznađa“ kod milion i 500 hiljada stanovnika Gaze, od kojih polovinu čine mlađi od 18 godina. Ban je istakao da je sudbina građana Gaze i njihovih izraelskih suseda neraskidivo povezana.

XS
SM
MD
LG