Linkovi

Šest hodočasnika poginulo tokom proslave Ašure


Irački funkcioneri saopštili su da je šest osoba poginulo, dok je više od 30 povređeno u eksplozijama bombi na mestima gde su se okupili šiitski hodočasnici radi obeležavanja svetog praznika Ašure.

Današnji najsmrtonosniji napad odigrao se u severnom iračkom gradu Tuz Hormato, gde je u eksploziji improvizovane naprave tokom prolaska hodočasnika, stradalo pet, a povređeno 28 ljudi. U glavnom gradu Iraka, bomba je eksplodirala u četvrti Mansur, pogodivši minibus koji je prevozio šiitske hodočasnike. Jedan hodočasnik je poginuo, dok je nekolicina povređena.

Milioni šiita su se pridružili kolonama ljudi širom Iraka na današnji dan kada pada vrhunac svetog desetodnevnog verskog praznika. Vlasti navode da je, kako se procenjuje, tri miliona vernika učestvovalo u glavnoj manifestaciji u šiitskom svetom gradu Karbali, gde se nalazi svetilište Imama Huseina. Nema izveštaja o napadima u Karbali i oko grada, gde su Iračani poslali dodatnih 25 hiljada pripadnika bezbednosnih snaga kako bi sprečili nasilje.

XS
SM
MD
LG