Linkovi

Londonski muzej izložio do sada nepoznata dela


Kolekcija londonskog Muzeja Viktorije i Alberta smatra se najdragocenijom riznicom dizajna i umetničkih predmeta u svetu. Kolekcija je toliko bogata sa eksponatima starim i do tri hiljade godina, da muzej dugo nije mogao da izloži sve svoje sakupljeno kulturno blago. Ovih dana otvoreno je deset novih galerija u kojima su izloženi srednjevekovni i renesansni umetnički predmeti.

Mnogi smatraju da Muzej Viktorije i Alberta, poseduje najvredniju kolekciju italijanske skulpture u svetu, van Italije. Eksponati iz perioda Renesanse i Srednjeg veka veoma su raznoliki. Mark Džons je direktor muzeja:

„Muzej ima sreću da poseduje jedu od najboljih kolekcija evropske umetnosti iz srednjeg veka i ranog modernog perioda. To su fantastične skulpture, sve vrste velikog umetničkog rada. Divne tapiserije, divan tekstil, srebro i zlato, emajl i nakit.“

Kako bi bio prikazan razvoj evropske umetnosti kroz vekove, kolekcija srednjevekovnih i predmeta iz perioda renesanse, izložena je po hronološkom redu u ukupno deset novih galerija.

„Ovo je stvarno izvanredna kolekcija koja pomaže da prikažemo bogatstvo istorije umetničkih ostvarenja i kulture u kojoj su nastali“, kaže Peta Motur, glavni kustos muzeja.

Otvaranje novih deset galerija nije bilo lako. Reč je o rastavljanju, čišćenju i često restauraciji više od 1,800 predmeta. Ali, bila je to prilika za stručnjake da ponovo prouče kako je i pod kakvim uticajem stvarano to kulturno blago.

„Mi takođe želimo da upoznamo posetioce sa slojevitom lepotom tih predmeta, sa sjajnom vrednošću tog umetničkog rada, ali ponešto i o onima koji su ih posedovali i stvarali i o kulturi koja ih je nadahnjivala.“


Neki od predmeta, kao što je takozvani Beketov kovčeg - nazvan po Sv. Tomasu Beketu koji je ubijen u katedrali u Kenterberiju 1170. – izloženi su na poseban način da bi posetioci mogli da ih posmatraju sa svih strana.

„Verujem da smo prikazali novi portret evropske kulture u srednjem veku i periodu Renesanse“, navodi Mark Džons.

Izrada projekta trajala je skoro punu deceniju i koštala oko 53 miliona dolara. Novac je uglavnom obezbedjen privatnim donacijama, a ulaz je besplatan.

XS
SM
MD
LG