Linkovi

Istaknuti kineski disident osuđen na 11 godina zatvora


Vlasti u Kini osudile su istaknutog disidenta Liua Šiaoboa na 11 godina zatvora zbog, kako je rečeno subverzije, pošto je tražio obimne političke reforme i okončanje dominacije Kineske komunističke partije.

Liu je jedan od autora neobično direktnog poziva za političku liberalizaciju u Kini, nazvanog Povelja 08. Uhapšen je prošlog decembra, kratko vreme pre objavljivanja tog dokumenta. Tokom proteklih godinu dana na hiljade ljudi je potpisalo povelju, ako su cenzura medija i interneta sprečili većinu Kineza da saznaju o njenom postojanju.

Jedan sud u Pekingu danas je izrekao presudu pomenutom disidentu, posle dvočasovnog suđenja ranije ove nedelje, tokom kojeg su ga tužioci teretili za "ozbiljne zločine." Prema optužnici, Liu je podsticao na potkopavanje vlasti, što je optužba koja se u Kini često koristi za zatvaranje disidenata.

Grupa za odbranu ljudskih prava Diu Hua fondacija, sa sedištem u San Francisku, saopštila je da je ova kazna najteža koju je ta grupa zabeležila od uvođenja kazne za podsticanje na subverziju, 1997. godine.

Liuova supriga izjavila je da će se on žaliti na presudu.

XS
SM
MD
LG