Linkovi

Senat usvojio nacrt zakona o reformi zdravstva


Američki Senat je, nakon istorijskog glasanja, usvojio svoju verziju prijedloga zakona o reformi zdravstvene zaštite, sa 60 glasova za i 39 protiv. Za predložene mjere glasale su demokrate i nezavisni senatori, dok su svi republikanci bili protiv. Reforma je usvojena nakon višemjesečne rasprave dvije političke partije i sporenja unutar same Demokratske stranke.

Senat je rano jutros, nakon istorijskog glasanja, usvojio svoju verziju prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ubrzo su uslijedile reakcije.

"Ovo će vjerovatno biti najvažnije glasanje za sve zakonodavce tokom njihove karijere u Senatu”, kazao je demokratski senator Kristofer Dod.

"Konačno smo u mogućnosti da ispunimo obećanje o sprovođenju stvarne i značajne reforme zdravstvenog osiguranja koja će američkom narodu pružiti dodatnu bezbjednost i stabilnost”, naglasio je predsjednik Barak Obama.

Zakonodavci u Senatu odobrili su nacrt zakona o reformi nakon više od mjesec dana poslije usvajanja verzije Predstavničkog doma. Oba zakonska prijedloga previđaju zdravstvenu zaštitu za više od 30 miliona neosiguranih Amerikanaca. Takođe zabranjuju osiguravajućim kompanijama da odbiju da osiguraju pojedince zbog već postojećih zdravstvenih problema. Većina Amerikanaca će, prvi put, morati da ima zdravstveno osiguranje, koje će im obezbijediti poslodavac ili će morati sami da ga plate. Vlada će pomoći onima koji ne mogu da priušte osiguranje. Senatori su glasali strogo po partijskoj liniji, pri čemu su svi republikanci bili protiv.

Ova borba nije okončana. U stvari, nije ni blizu kraju. Moje kolege i ja ćemo se truditi da spriječimo da ovaj nacrt postane zakon”, najavio je lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Reforma zdravstvene zaštite izbila je u prvi plan nakon prvog obraćanja predsjednika Obame zajedničkoj sjednici Kongresa, ubrzo nakon što je preuzeo dužnost.

"Troškovi zdravstvene zaštite su dovoljnon dugo opterećivali našu ekonomiju i svijest naše nacije. Zato nema sumnje da reforma zdravstvene zaštite ne može, ne smije i neće čekati još godinu."

Zatim su uslijedile žestoke rasprave na Kapitol hilu i na skupovima širom zemlje. Senatska verzija prijedloga zakona prvobitno je sadržala odredbu, koja je omogućavala Amerikancima da se prijave za vladino zdravstveno osiguranje. Pojedine demokrate su međutim bile protiv takozvane državne opcije, koja je izostavljena da bi nacrt bio usvojen u Senatu. Predsjednik Obama ističe da će predložena reforma smanjiti budžetski deficit za više od hiljadu milijardi dolara. Republikanci smatraju da je ta računica pogrešna i da će zakonski prijedlog dovesti do vladinog preuzimanja zdravstvenog sektora. Takođe optužuju demokrate da su progurale reformu prije nego što su provjerile sve podatke.

"Ne moramo ovo da uradimo do Božića”, naveo je republikanski senator Džef Sešns.

Demokratski zakonodavci u Senatu su međutim imali dovoljno glasova da usvoje prijedlog zakona o reformi. Senat i Predstavnički dom će morati sada da usklade svoje verzije, što bi moglo da potraje. Nacrtom zakona, usvojenom u Predstavničkom domu, predviđeno je vladino osiguranje. Postoje i razlike u pogledu plaćanja za abortus i oporezivanja skupih osiguranja. Demokratska stranka želi postizanje komproimisa prije Obaminog prvog govora o stanju nacije početkom naredne godijne.

"Nakon današnjeg glasanja, vrlo smo blizu ostvarenja reforme zdravstvene zaštite u ovoj zemlji. Naš izazov će zatim biti da završimo posao", istakao je Obama.

Predsjednik je naglasio da će, nakon što nacrt postane zakon, biti sprovedena najznačajnija reforma zdravstva u poslednje četiri decenije.


XS
SM
MD
LG