Linkovi

Pakistan: Borci Talibana prelaze u Avganistan


Jedan od vođa pakistanskog Talibana, Valijur Rehman, saopštio je da njegovi borci odlaze iz Pakistana da bi dočekali nove američke vojnike u Avganistanu.

On je u intervjuu agenciji „Asošijeted pres“ izjavio da je naredio da hiljade boraca pakistanskog Talibana pređu granicu, jer je avganistanskim talibanima – kako je objasnio – „u ovom trenutku potrebna naša pomoć“. Uprkos prebacivanju pripadnika svojih boraca preko granice, Rehman je rekao da nastavlja borbu protiv pakistanskih snaga koje pokušavaju da potisnu Taliban iz njegovih tradicionalnih uporišta u Južnom Vaziristanu.

Portparol američke vojske, Vejn Šanks, odbacio je Rehmanove tvrdnje, izjavivši za „Asošijeted pres“ da američka vojska nije zapazila znatnije pokrete pobunjenika na graničnom području. Agencija je objavila da je njen novinar intervjuisao Rehmana u kući od ćerpiča u regionu Šaktoj u Južnom Vaziristanu, pošto se prethodno sastao sa njim u gradu Mir Ali u Severnom Vaziristanu.

Rehman je u intervjuu takođe rekao da bi Taliban prekinuo dejstva protiv pakistanske vojske i „ponovo postao pakistanski brat“, ako bi Pakistan prekinuo veze sa Sjedinjenim Državama. On je takođe poručio predsedniku Obami da se usredsredi na poboljšanje američke ekonomije, umesto što troši novac na rat. Za to vreme, pakistanski ministar inostranih poslova Šah Mahmud Kureši izrazio je zabrinutost u pogledu nove američke strategije u Avganistanu.


XS
SM
MD
LG