Linkovi

Ekonomski oporavak u SAD sporiji nego što se očekivalo


Novi ekonomski podaci pokazuju da se američka ekonomija oporavlja sporije nego što se očekivalo. U izveštaju Sekretarijata za trgovinu se navodi da se bruto nacionalni proizvod od jula do septembra povećavao po godišnjoj stopi od 2,2 odsto, što je niže od 2,8 odsto koliko je bilo procenjeno. Uprkos tom usporavanju, ostali pokazatelji nagoveštavaju dobre rezultate u četvrtom tromesečju. Ipak, pojedini ekonomisti kažu da ekonomski preokret nije sasvim siguran.

Sekretarijat za trgovinu ukazuje da je zbir svih roba i usluga u Sjedinjenim Državama, od jula do septembra, bio manji nego što je prvobitno procenjeno, jer su potrošači trošili manje, komercijalna izgradnja se smanjila, a kompanije su umanjile robne rezerve.
Svejedno, konačne brojke bruto nacionalnog proizvoda nagoveštavaju ponovni rast, posle četiri uzastopna tromesečja gubitaka. Vol strit je reagovao pozitivno, ključni indeksi su se naglo povećali – delimično zahvaljujući skoku prodaje izgrađenih kuća od gotovo 7,5 odsto.

Ekonomista Martin Nil Bejli, iz Instituta „Brukings“, kaže da najnoviji pokazatelji sugerišu da je ekonomija na putu da nadmaši rezultate iz trećeg tromesečja:

„Većina prognostičara očekuje bolje rezultate u četvrtom tromesečju, možda 4 odsto ili čak i malo više. Prema tome, budući da se ekonomija preokreće, izgledi su dobri.“

Loša strana je to što je najveći deo rasta u trećem tromesečju podstakla državna pomoć. Ona obuhvata i program „keš za starudiju“ i poreske olakšice u iznosu od osam hiljada dolara za one koji prvi put kupuju kuću. S obzirom da se državni programi završavaju, isto bi moglo da se dogodi i sa oporavkom.

„Pojedini prognostičari predviđaju jak rast u 2010. i '11. Ipak, ja mislim da to nije toliko sigurno. Smatram da je sasvim moguće da je ovo što vidimo da se događa neka vrsta povratnog trzaja sa rezervama i tako dalje i da možda i nećemo videti jak oporavak u 2010. i ’11,“ kaže Bejli koji istovremeno priznaje da ekonomske prognoze nisu savršene. On kaže da bi najgori scenario bio period rasta, praćen stagnacijom i ponovnom recesijom:

„Nezaposlenost je i dalje vrlo visoka, potrošači su izgubili veliko bogatstvo. Nesigurni su u pogledu sopstvenog zaposlenja. Ako izgube posao, veoma je teško pronaći drugi, tako da u ekonomiji ima mnogo zastrašujućih mogućnosti.“

Uprkos upozorenjima, analitičari kažu da se ekonomija preokrenula brže nego što se očekivalo. Niz vodećih ekonomista predviđa da će američka ekonomija u periodu od oktobra do decembra rasti po stopi od 4 odsto. Vlada izdaje svoju prvu procenu kretanja u četvrtom tromesečju 29. januara.

XS
SM
MD
LG