Linkovi

Sukob demonstranata sa snagama bezbednosti u centralnom Iranu


Iranske opozicione grupe kažu da su se snage bezbednosti sukobile sa pristalicama preminulog disidentskog sveštenika u dva grada, u centralnom delu zemlje.

Prema izveštajima objavljenim na iranskim opozicionim sajtovima, snage bezbednosti primenjivale su oštre mere prema učesnicima skupova održavanih u znak sećanja na velikog ajatolu Hoseina Alija Montazerija, u njegovom rodnom mestu Nadžafabadu i u obližnjem Isfahanu.

U izveštajima se kaže da je policija u Isfahanu ispaljivala suzavac i koristila palice da bi rasterala pristalice reformi, uhapsivši više od 50 i povredivši mnoge. Takođe se kaže da je policija opkolila kuću jednog od vodećih reformističkih sveštenika, ajatole Džalaledina Taherija.

Opozicione grupe kažu da se policija u Nadžafabadu takođe sukobila sa pristalicama reformi, koje su skandirale parole protiv vlade.

Izveštaji nisu mogli da budu potvrđeni iz nezavisnih izvora jer su iranske vlasti zabranile stranim medijima da izveštavaju sa tih protesta.

Ajatola Montazeri je umro u nedelju, u svetom gradu Komu, u 88. godini. Smatran je duhovnim zaštitnikom iranskog reformističkog pokreta i bio je oštar kritičar konzervativnog svešteničkog establišmenta u Iranu.

XS
SM
MD
LG