Linkovi

Srbija podnela kandidaturu za članstvo u EU


Srpski predsjednik Boris Tadić, nakon podnošenja kandidature za članstvo u Evropskoj uniji , ocijenio je da je danas istorijski dan za Srbiju.

“Danas se sjećamo Zorana Đinđića i njegove vizije evropske Srbije. On je prenio ovu viziju Srbije kroz najmračnije godine diktature i danas je dan kada su njegove ideje potvrđene,” rekao je Boris Tadić.

Za ovih deset godina naš cilj je bio da uvedemo Srbiju u Evropsku uniju i to nije bila samo puka vježba, naglasio je Tadić, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Frederikom Rajnfeltom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.

“U narednih nekoliko godina, nadam se ne mnogo, dok ne postanemo članica Evropske unije, osiguraćemo da Srbija ispuni sve preostale uslove koji su neophodni za punopravno članstvo. Nastavićemo sa naporima da uhapsimo optužene za ratne zločine i da riješimo sva otvorena pitanja u regionu,” rekao je predsednik Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo što je lično primio zahtjev za članstvo, švedski premijer je rekao da je riječ o istorijskom koraku.

“Ubijeđen sam da prijava Srbije nije važna samo za njen razvoj već i za cijeli region. Takođe sam ubijeđen da će Srbija i njen narod dati važan doprinos evropskoj porodici. Put do članstva je dug i zahtjevan. Biće potrebno da se donosu smjele odluke i sprovodu značajne reforme. Uvjeren sam međutim da Srbija može i da će ispuniti uslove neophodne za članstvo,” rekao je Frederik Rajnfelt
.
Evropski komesar za proširenje istakao je da je predaja kandidature, po njegovom mišljenju, kruna predsjedavanja Švedske Unijom i da Srbija na čvrstim osnovama napreduje ka članstvu.

“Nadam se da narednih mjeseci Savjet Evropske unije može da zatraži mišljenje Evropske komisije o aplikaciji Srbije za članstvo. Komisija je spremna da pruži takvo mišljenje, ako to Savjet zatraži. Posle toga će uslijediti status kandidata i otvaranje pregovora o članstvu, a kada će Srbija postai članica Unije, to zavisi od njenih sposobnosti da ispuni sve političke, pravne i ekonomske uslove. Ukoliko zadrži ovaj zamah u procesu evropskih integracija, taj dan će doći što prije,” rekao je Oli Ren.

Srpski predsjednik je takođe rekao da očekuje da Srbija do kraja sledeće godine postane kandidat za članstvo u EU, naglašavajući da pozdravlja plan grčkog premijera o proširenju Unije 2014. godine. Ceremoniji predaje zahteva za kandidaturu prisustvovali su i državna delegacija Srbije i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, koji je tim povodom priredio prijem.

XS
SM
MD
LG