Linkovi

Senat korak bliže ka usvajanju zdravstvene reforme


Američki Senat jutros se dodatno približio usvajanju istorijskog zakona o reformi zdravstvenog sistema u Sjedinjenim Državama. Senatori su rano jutros dvotrećinskom većinom usvojili odluku da se okonča debata o zakonskom predlogu, u koji je uneto i nekoliko izmena.

Od jutros je zdravstvena reforma za još jedan korak bliža usvajanju u Senatu. Glasanje je još jednom bilo striktno po partijskoj pripadnosti.

„Nije vreme za napade, i slične neprijatne stvari. Vreme je da nađemo način da odemo odavde u miru,“ izjavio je Heri Rid, lider demokratske većine u Senatu

Senat od juče glasa u veoma neobičnim terminima, jer republikanci koriste poslovnik, kako bi odložili usvajanje zakona.

„Nije vreme za podizanje poreza i smanjenje budžeta za zdravstveno osiguranje starijih osoba. Potrebna nam je reforma zdravstva koja će smanjiti troškove, ova će učiniti upravo suprotno,“ istakla je Kej Bejli Hačinson, republikanska senatorka iz Teksasa

Na konačnom glasanju u senatu za usvajanje zakona dovoljna je prosta većina. Do toga bi moglo da dođe već sutra ili – ukoliko republikanci budu maksimalno iskorsitli preostale mogućnosti za odugovlačenje – na Badnje veče.

Senatska većina pristala je da promeni zakonski predlog o reformi zdravstva kako bi se našao na glasanju pre Božića. Novi amandman ukida opciju vladinog zdravstvenog osiguranja i pooštrava zabranu korišćenja federalnih sredstava za abortuse. Predsednik Obama rekao je da će zakon biti „velika pobeda američkog naroda“.

S druge strane, kritičari iz Republikanske stranke smatraju da će cena zakona od skoro hiljadu milijardi dolara uvećati ionako ogromni deficit. Senatska verzija zakona moraće da bude ujednačena sa verzijom Predstavničkog doma, pre nego što predlog zakona bude upućen predsedniku Obami na potpis.

Ključne razlike između dve verzije su kako platiti za njega, pokrivenost abortusa i opcija vladinog osiguranja. Predstavnički dom želi da podigne porez onima koji zarađuju iznad odredjene sume godišnje, Senat želi da porez plate privatne zdravstvene kompanije sa skupim planovima. Predstavnički dom je strožiji što se tiče abortusa jer potpuno zabranjuje federalno finasiranje dobrovoljnih abortusa, a što se tiče opcije vladinog osiguranja – ona postoji samo u verziji Predstavničkog doma. Obama bi voleo da zakon potpiše pre redovog godišnjeg govora o Stanju unije, znači najkasnije do prve nedelje februara.

XS
SM
MD
LG