Linkovi

Srbija podnela kandidaturu za učlanjenje u Evropsku uniju


Srbija je zvanično podnela zahtev za učlanjenje u Evropsku uniju, napravivši time krupan korak u odvajanju od ratne prošlosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić predao je danas u Stokholmu taj zahtev švedskom premijeru, Frederiku Rajnfeltu. Švedska do kraja decembra vrši funkciju predsedavajuće članice Evropske unije.

Pre polaska iz Beograda, Tadić je rekao novinarima da Srbija podnosi zahtev za učlanjenje " u najboljem mogućem trenutku."

Tokom zajedničke konferencije u Stokholmu, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i evropskim komesarom za proširenje, Olijem Renom, premijer Švedske, Frederik Rajnfelt, izjavio je da je podnošenje zahteva za kndidaturu Srbije "istorijski" i "važan" korak i za tu zemlju i za čitav region. Oli Ren je rekao da je Srbija "ključna zemlja Zapadnog Balkana" i da je uočljivo da se "ceo taj region kreće ka Evropskoj uniji."

Podnošenje kandidature je znak da je Srbija napravila značajne korake u ispunjavanju političkih i ekonomskih uslova za članstvo u evropskom bloku, ali mnoge prepreke još postoje.

Nekoliko članica Unije izjavilo je da pre učlanjenja Srbija mora da uhapsi biveg komandanta vojske bosanskih Srba optuženog za ratne zločine, Ratka Mladića, i preda ga međunarodnom sudu za ratne zločine, u Hagu.

Veruje se da se Mladić krije u Srbiji. Analitičar evropskih prilika sa Londonske škole za ekonomiju, Ian Beg, kaže da će Srbija verovatno koristiti Mladića kao adut u svom nastojanju da se učlani u Uniju.

XS
SM
MD
LG