Linkovi

Lengen: Moguće je rešenje za iranski nuklearni program


Brus Lengen, nekadašnji otpravnik poslava američke ambasade u Teheranu tokom islamske revolucije, a potom talac iranskih radikalnih studenata tokom 444 dana, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo se na goruće pitanje iranskog nuklearnog programa.

Lengen: “Kao diplomata mogu reći da je moguće naći rešenje za sadašnju iransku krizu uz strpljenje, dobru volju i uporan rad, ali pod jednim važnim uslovom, a to je da Iran saradjuje u pogledu pitanja vezanih za svoj nuklearni program sa pet zemalja članica Saveta bezbednosti i Nemačkom. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je nedavno iznela veoma tačnu konstataciju - da Iran mora da napravi izbor, ali da izgleda nije u stanju to da učini. Teheran zna našu politiku i politiku evropskih zemalja i zemalja u regionu i svestan je da bi njegovo sticanje nuklearnog oružja bilo veoma destabilizujući faktor u regionu i šire. Stav SAD je nedvosmislen, a to je da

se obezbedi da se Iran ne domogne nuklearnog oružja pošto toj zemlji ono stvarno nije potrebno. Iranu je potreban ekonomski, socijalni i politički progres.”

Glas Amerike: Da li će novi pristup predsednika Obame iranskom pitanju sa naglaskom na diplomatiju proizvesti rezultate?

Lengen: Da, mislim da je to moguće. Predsednik Obama je jasno stavio do znanja da želi dijalog sa Iranom koji će se zasnivati na zajedničkom interesu i poštovanju. Postoje mnogi zajednički interesi, kao što su energestki i ekonomski, kao i uvažavanje za ulogu Irana kao važnog regionalnog aktera.”

Glas Amerike: Do koje mere su Rusija i Kina spremne da saradjuju sa SAD u pogledu iranskog nuklearnog programa?

Lengen: “Kao osoba koja poznaje taj region, znam kakve odnose Rusija i Kina žele sa Iranom. Obe zemlje imaju veliki interes za Iran zbog političkih i ekonomskih razloga. Ali, iznad svega obe te zemlje brinu šta bi bilo ako Iran postane nuklearna sila, a taj stav dele i SAD. Da li bi to podstaklo regionalnu trku u nuklearnom naoružanju, izazvalo regionalne sukobe i nove podele? Kina je jedan od vodećih kupaca iranske nafte, ali i izvoznik svoje robe. Dakle, interesi i Rusije i Kine će u velikoj meri diktirati dalji razvoj dogadjaja u vezi sa Iranom, a to Vašington zna.”

Glas Amerike: Kontroverzni predsednički izbori u Iranu odžani su juna ove godine, nakon čega su izbili najveći antivladini protesti posle islamske revolucije. Da li su vlasti uspele da smire političku opoziciju?

Lengen: “Režim u Teherenu zna da će biti veoma teško obuzdati političku opoziciju, čiji glavni oslonac čine studenti i neki od vodećih opozicionih političara. Demonstracije su ukazale na ključni faktor –zahtev i potrebu za promenama, mada to režim, izgleda, ne uvidja već reaguje silom, a silom se to neće rešiti. Opozicija traži veće učešće u poslovima države, zatim poštovanje ljudskih prava i manje teokratski vid uprave. Dok se to ne dogodi, mislim da će se previranja nastaviti.”

XS
SM
MD
LG