Linkovi

Evropski zvaničnici: Pravi trenutak za podnošenje kandidature


Srpski predsednik Boris Tadić sutra će Švedskoj, predsedavajućoj Uniji, zvanično predati zahtev Srbije za članstvo u EU. Evropski zvaničnici ocenili su danas da je pravi trenutak za taj potez srpskih vlasti, naglašavajući da nakon toga Beograd treba naporno da radi na ostvarenju svog ambicioznog plana.

Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, govoreći o rezultatima predsedavanja te zemlje Uniji, kazao da je jedan od prioriteta bio da se odblokira proces prilibližavanje zemalja Zapadno Balkana Evropskoj Uniji. Smatram da je postignut napredak u tom pogledu, istakao je Bilt.

"Činjenica da je stupio na snagu prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom,koji otvara vrata srpskoj kandidaturi za članstvo, predstavlja veoma važan sastavni deo sveukupnog novog uzleta u procesu ulaska zemalja zapadnog Balkan u EU".

Visoki evropski zvaničnik je naglasio da smatra da jeste pravi čas za Srbiju da zatraži status kandidata, što podržava većina članica Evropske unije, mada su neke uzdržane. Na pitanje hoće li Švedska u junu, čak i ako se desi da preostali haški bjegunci ne budu uhapšeni, pokrenuti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bilt je uzvratio da smatra da će vlada u Stokholmu "biti u položaju da tad počne ratifikaciju" .

“Može se jedino postaviti pitanje ima li neke teoretske mogućnosti da u međuvremenu dođe do značajnijeg negativnog preokreta u saradnji Beograda s Haškim sudom, što bi uticalo na ratifikaciju . Mislim da niko ne vidi tu mogućnost, ali ukoliko se to dogodi, svakako će imati uticaja.”

Nameru Beograda da sjutra podnese kandidaturu za članstvo u EU, danas je pozdravio i ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini, koji je rekao da je pravi trenutak za taj potez.

"Srbija je ostvarila veliki napredak, pokazavši konkretne rezultate, zbog čega su joj naši holandski prijatelji omogućili primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma. A, sadaje budućnost u vašim rukama".

Fratini je, nakon susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem u Rimu, napomenuo da je uvek bio protiv kažnjavanja Srbije i umesto toga se zalagao za ohrabrenje, što se, prema njegovoj oceni, pokazalo kao pravi izbor.

“Posle apliciranja preostaje nam dosta posla da pokažemo onim sumnjičavim državama, koje su u manjini u EU, da Srbija zaslužuje pozitivnu poruku.”

Potpredsednik srpske vlade rekao je da su vlasti u Beogradu svesne da će za svaki sledeći korak u procesu evropskih integracija biti neophodan konsenzus svih članica EU. Takođe je istakao da sva ministarstva u Srbiji već uveliko spremaju odgovor na upitnik koji će joj Unija tek dostaviti.


XS
SM
MD
LG