Linkovi

Senat otvorio put za usvajanje reforme zdravstvenog osiguranja 


Sa 60 glasova za i 40 glasova protiv Senat je sinoć odlučio da okonča debatu o zakonskom predlogu o reformi zdravstvenoig osiguranja. Time su onemogućena nastojanja republikanaca da proceduralnim manevrima onemoguće usvajanje ovog zakonskog predloga. Očekuje se da će Senat glasati o reformi zdravstva dan uoči Božića.

Nešto iza ponoći u snegom zavejanom Vašingtonu demokrate su konačno uspele da sakupe 60 glasova koliko im je bilo potrebno da spreče odugovlačenje debate o zdravstvenoj reformi. Mada se radilo o proceduralnom glasanju, zakonski predlog vredan 871 milijardu dolara time se znatno približio konačnom usvajanju u Senatu pre Božića.

„Postizanje konačnog konsenzusa predstavlja ogroman poduhvat. Znali smo da moramo da stabilizujemo zdravstveno osiguranje za sve koji ga imaju i pružimo ga onima koji ga nemaju,“ izjavio je posle glasanja lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid.

Republikanci su kritikovali demokrate zbog dogovora iza zatvorenih vrata da bi se zadovoljili interesi samo nekolicine senatora:

„Ovo je jedan od najvećih trikova koje smo ikada videli, nalik na Bernija Mejdofa,“ rekao je republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn.

Dogovori u poslednjem trenutku postignuti su sa nezavisnim senatorom Džonom Libermanom i umerenim demokratom Benom Nelsonom. Zakonski predlog bi uveo obavezno zdravstveno osiguranje za gotovo sve Amerikance i sprečio osiguravajuće kompanije da uskraćuju osiguranje zbog već postojećih zdravstvenih problema. Repulikanci ukazuju da je nedostatak zakonskog predloga to što restrikcije u finansiranju postojećih programa počinju odmah dok će beneficije početri tek za nekoliko godina.

Ipak, glasanje u Senatu predstavlja veliku pobedu za demokrate i predsednika Obamu koji su sada vrlo blizu mogućnosti da pruže zdravstveno osiguranje svim Amerikancima. Obama je ocenio da sinoćnje glasanje u Senatu predstavlja veliku pobedu za Amerikance.

Predstavnički dom je već usvojio svoju verziju zakonskog predloga o reformi zdravstvenog osiguranja. Pošto dva doma Kongresa usvoje kompromisnu zajedničku verziju zakonskog predloga očekuje se da će ga predsednik Obama osnažiti svojim potpisom početkom sledeće godine.

XS
SM
MD
LG