Linkovi

Vlada Srbije donela odluku o podnošenju kandidature za EU


Državni vrh Srbije doneo je u subotu odluku o tome da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU. Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković potpisali su na današnjoj sednici Vlade zahtev za podnošenje kandidature za punopravno članstvo Srbije u EU, ali zvanični Beograd nije objavio rok kada će to biti učinjeno. Vlasti u Beogradu očekuju da odluku o tome kada će zahtev Srbije biti prihvaćen donese Švedska, kao predsedavajuća zemlja Unijom.

Povodom odluke o podnošenju kandidature predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da nema dileme da Švedska može i bez hapšenja Mladića i Hadžića da odredi datum za podnošenje kandidature jeer Srbija sve čini da okonča saradnju sa Hagom.

"Naš program je jednostavan, mi želimo Srbiju u Evropskoj uniji sa našim identitetom", rekao je Tadić i naveo da je važnost odluke Vlade Srbije u tome što "niko danas ne može imati dilemu kuda Srbija ide".

Predsednik Srbije je rekao je da odluka o podnošenju kandidature predstavlja prekretnicu i novu etapu koja će zahtevati duboke i bolne reforme, ali će na kraju građanima i njihovim porodicama doneti korist.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare ocenio premijer Mirko Cvetković odluka o podnošenju kandidature je rezultat dugog i iscrpnog rada Vlade, ali i nevladinog sektora i drugih činilaca koji su podržali evropske integracije.

"Tom odlukom Srbija je trasirala pravce kojima će se kretati u narednom periodu i pokazala da deli težnje evropskih država", rekao je Cvetković.

A ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt objavio je na svom blogu da predsednik Srbije Boris Tadić dolazi u utorak u Skotholm da u ime Srbije preda zahtev za kandidatu za članstvo u EU.

„Predsednik Srbije je dobrodošao u Stokholmu u utorak da zvanično podnese zahtev premijeru Švedske Frederiku Rejnfeltu", naveo je Bilt i dodao da je ovo istorijski momenat za Srbiju.


XS
SM
MD
LG