Linkovi

U nedostatku kompromisa na konferenciji u Kopenhagenu – smanjena očekivanja


Američki predsednik Barak Obama se pridružio svetskim liderima iz više od stotinu zemalja na završnoj sednici konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu. Pred kraj pregovora, na vidiku nije bilo novih kompromisnih predloga i razgovor se pretvorio u priču o političkim obavezama, pri čemu je dogovor o detaljima ostavljen za neke buduće pregovore.

Šefovi država i vlada su jedan za drugim dolazili u konferencijski centar na završni dan pregovora. Delegati su dve nedelje pokušavali da se dogovore o merama protiv globalnog zagrevanja. Međutim, sporazuma nema. Obraćajući se skupu, predsednik Obama je apelovao na pregovarače da ostave razlike po strani i dogovore se o planu.

„Posle višemesečnih razgovora, posle dve nedelje pregovaranja, posle bezbrojnih dodatnih sastanaka, bilateralnih susreta, beskrajnih sati diskusija pregovarača, uveren sam da bi delovi sporazuma sada trebalo da budu jasni,“ rekao je Obama.

Sjedinjene Države bi htele da sve glavne ekonomije smanje ispuštanje štetnih gasova. Zalažu se za transparentne standarde za verifikovanje sprovođenja tog zahteva i finansiranje pomoći najsiromašnijim zemljama da se prilagode.

Ukoliko sporazum bude moguć, Sjedinjene Države kažu da će zajedno sa drugim zemljama uspostaviti globalni fond za pomoć zemljama u razvoju. Sjedinjene Države takođe kažu da će smanjiti emitovanje štetnih gasova za 17 odsto do 2020, što je cifra koja je prema mnogima nedovoljna. Predsednik Obama je rekao da je američki plan – bez obzira što neće da zadovolji sve – korak napred.

„Možemo da prihvatimo ovakav sporazum, napravimo znatan korak napred i nastavimo da ga doterujemo i dograđujemo na postojećim temeljima,“ rekao je američki predsednik.

Ostali lideri su govorili o merama koje su njihove vlade već preduzele u borbi protiv klimatskih promena i svojim obavezama da tu borbu nastave. Drugi su izrazili razočaranje što nije moglo da se postigne više. Među njima je i predsednik vlade Lesota Pakalita Mosisili.

„Zaista je nedovoljno reći da smo razočarani, pogotovo što posle 24 meseca teških pregovora i intenzivnih dogovora o ovoj konferenciji, nije mogao da se postigne sporazum o zakonski obavezujućem režimu mera,“ izjavila je Pakalita Mosisili.

Razgovor o okvirnom sporazumu se intenzivno nastavlja, ali se priznaje da će više od toga moći da se postigne tek posle daljih pregovora.

XS
SM
MD
LG