Linkovi

U SAD raste zabrinutost zbog domaćeg terorizma


Nedavno hapšenje pet Amerikanaca u Pakistanu pod sumnjom da su hteli da se priključe ekstremističkim islamističkim organizacijama, pokrenulo je u Vašingtonu pitanje da li su Sjedinjene Države postale popustljive prema terorizmu poniklom na domaćem tlu. Pojedini američki zakonodavci i eksperti za terorizam kažu da su optimisti i veruju da ta vrsta terorizma može da se suzbije na nivou zajednice, bez obzira što američki ideali u pogledu građanskih sloboda mogu da budu prepreka u predupređivanju radikalizacije Amerikanaca.

Pet Amerikanaca iz Virdžinije su uhapšeni u Pakistanu zbog navodnog pokušaja da se uključe u džihad protiv američkih trupa u Avganistanu. Dvojici navodnih pripadnika terorističke organizacije Laškar-i-taiba, stacionirane u Pakistanu, Dejvidu Hedliju i Tahavuru Huseinu Rani, sudi se u Čikagu, na osnovu optužbe za povezanost sa prošlogodišnjim terorističkim napadima u Mumbaju u Indiji. Nadžibulah Zazi je bio običan, ljubazan ulični prodavac viršli za sve koji su ga znali, a ne - kako se tvrdi – operativac Al-kaide uključen u zaveru za postavljanje bombi širom Njujorka. Neveliki broj ljudi je poznavao majora Nidala Hasana, psihijatra američke Armije optuženog za ubistvo 13 osoba i ranjavanje više od 40 u pucnjavi u vojnoj bazi u Teksasu. Američki Kongres je zabrinut.

Opasnost je stvarna i mi smo u ovoj zemlji i dalje u opasnosti. Činjenica je da to pokazuje niz slučajeva.“

Kongresmen Majkl Mekol je istaknuti republikanski član Odbora Predstavničkog doma koji je pre nekoliko dana održao pretres o terorizmu poniklom na domaćem tlu.
Odbor je održao pretres o suzbijanju domaćeg terorizma i istovremenoj zaštiti slobode govora. Pojedini analitičari su počeli da se pitaju da li su Sjedinjene Države postale popustljive, kaže analitičarka Mirijam Mendelson.

„Mislim da smo postali veoma popustljivi. Težimo da se usredsredimo na veće i spektakularnije napade, a ne mislimo na dan kada će radikalni elemnti da se probude i kažu ‘e, mogli bismo da napravimo nešto malo i postignemo ogroman efekat’, zbog čega smo u velikoj nevolji.“

Međutim, ekspert za kontraterorizam Metju Levit, iz Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, smatra da Sjedinjene Države nisu popustljive.

„Nisu popustljive u borbi protiv terorizma – vrlo su aktivne, ali ne pokušavaju da uguše radikalnu retoriku (koju oni koji regrutuju teroriste stavljaju na internet) koja promoviše sukob civilizacija, što je apsurdno. Možemo ipak da uradimo više i ima stvari koje možemo da radimo bolje.“

Džems Zogbi iz Arapsko-američkog instituta kaže da se prema problemu treba odnositi delikatno. On kaže da veliki broj muslimana i arapskih Amerikanaca odbacuje pomisao na navodni sukob civilizacija koju promovišu terorističke organizacije preko interneta.

Oni deluju u okviru političkog procesa koji im je dostupan. Bore se protiv diskriminacije, bore se protiv zločina iz mržnje i izražavaju svoje drugačije poglede u Sjedinjenim Državama kao građani, a ne kao stranci.“

Međutim, Zogbi kaže da je otuđeni deo mladeži iz tih zajednica postao prijemčiv za antisocijalnu radikalizaciju. Ipak, on dodaje da to nije novost.

Videli smo to i ranije. U protekle četiri decenije koliko se bavim politikom, bili smo svedoci regrutovanja u belačke arijevske organizacije i Hrišćansku naciju i milicije, Crne pantere, Ligu za odbranu Jevreja, Irsku revolucionarnu armiju i Tamilske tigrove.”

Analitičari su jednoglasni da mnogo više ne može da se postigne na nivou države, ali može na lokalnom nivou, uključenjem lidera zajednice i roditelja mladih muslimana koji nisu otporni na poruke koje im svakodnevno stižu preko interneta.

XS
SM
MD
LG