Linkovi

Male trgovačke firme u SAD bore se za opstanak


Američki trgovci nadaju se dobroj prodaji tokom praznične sezone. Sekretarijat za trgovinu izveštava da je prodaja važnih artikala - automobila, benzina i građevinskog materijala - u novembru porasla peti mesec uzastopno. Ali neke manje trgovačke firme kažu da su morale da zatvore vrata jer potrošači štede i radije kupuju u velikim prodajnim lancima.

Izgled trgovačke zone duž puta Rokvil pajk, nedaleko od Vašingtona, promenio se tokom poslednje tri godine. Mnoge veće i manje prodavnice i restorani zatvoreni su, a vlasnici zgrada oglašavaju prazne lokale za najam.

"U poslednje dve godine otišlo je, rekao bih, 20 odsto velikih i malih prodavnica," kaže vlasnik malog preduzeća, Pol Fan.

Pol je vlasnik prodavnice pokućstva. Radnja je puna robe, ali kupaca ima malo. On kaže da je ovogodišnji promet za 30 odsto manji, da su on i supruga morali da otpuste neke radnike, smanje inventar i produže radno vreme kako bi opstali.

"Moramo da probamo sve mogućnosti za smanjenje troškova, od kojih je na prvom mestu kirija. Pitao sam vlasnike da mi pomognu i oni su pristali," kaže Fan.

Vlasnici prodajnog prostora smanjili su najamninu kako bi zadržali unajmljivače jer je sve teže pronaći one koji tragaju za praznim prodajnim prostorom. Lokal do Fanove radnje prazan je već tri godine. On kaže da, kada vide prazne lokale, kupce to podseća na tešku ekonomsku situaciju pa su manje skloni kupovinama. Fan dodaje da ne očekuje skoru promenu tog trenda.

"Voleo bih da imam dobar odgovor, da će sutra biti bolje. U stvari, navike potrošača i način na koji kupuju već su se promenili. Biće potrebne godine da se vratimo na dobre stare dane," kaže Fan.

Elen Dejvis, iz Nacionalne federacije maloprodajnih firmi, kaže da su manje radnje teže pogođene od velikih.

"Trenutno, američkim potrošačima je najvažnija niska cena. Pošto male trgovine nisu u stanju da naručuju velike količine robe, ne mogu da pregovaranjem obaraju cene niti da takve cene nude potrošačima," kaže Elen Dejvis.

Vlasnici malih prodavnica, kao Pol Fan, počeli su da snižavaju cene, ali to za njih znači malu ili nikakvu zaradu. On takođe kaže da ne može da dobije zajam od banke.

"Hteo bih da više uložim u reklamu i privučem kupce. Voleo bih da imam više robe i nudim veći izbor, ali nemam kapital za to," kaže Pol Fan.

Posle sastanka sa bankarima koji su primili pomoć od države, predsednik Obama je rekao da bi trebalo da pomognu privredi odobravanjem više kredita.

"Pozvao sam ih da bace drugi i treći pogled na to kako rade, kada je reč o pozajmicama malim i srednjim preduzećima," rekao je Obama.

Pol Fan kaže kako se nada da će, ako opstane u prvoj polovini iduće godine, možda uspeti da preživi jedan od najtežih perioda za male trgovce u Americi.

XS
SM
MD
LG